Géczy Olga KARMESTER-FESTŐMŰVÉSZRŐL SZÓLÓ könyv BEMUTATÓJA

ÉS

M. Sarlós Erzsébet ALKOTÁSAI A TÖKI PAJTA GALÉRIÁBAN

 

Géczy Olga

 

A Pest megyei Tök településen él Géczy Olga világhírű karmester és festőművész. Férjével, Aurell Dáviddal – aki maga is kiváló festő – néhány éve költöztek haza az Egyesült Államokból. A kertjük végében álló Pajta Galéria időről időre zenés művészeti eseményeknek is otthont ad.

 

Géczy Olga a galántai gyermekévek után Budapestre került. 1970-ben megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott. A hetvenes évek derekán emigrációba kényszerült, ahol zenei pályája egyre inkább kibontakozott. Számos fesztiválon vett részt, mesterkurzusokat tartott. 1994-ben országhatárokon átívelő zenei tevékenységéért Zürichben elnyerte az Európai Közösség Kultúrdíját.

 

1984-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol házasságot kötött Aurell David építészmérnökkel. Férje egy véletlen folytán fedezte fel, hogy felesége nem csak a zeneművészet, de a festészet területén is kimagasló adottságokkal rendelkezik. Géczy Olga képei rövid időn belül világszerte ismertek lettek. Az eltelt évek során volt kiállítása Rómában, Londonban, Párizsban, Japánban, Zürichben és Kaliforniában is. Festményei főként természeti és szakrális ihletettségűek, de számos portré is található köztük, mint például a Bartók Bélát, Kodály Zoltánt vagy Vásárhelyi Zoltánt megörökítő alkotások.

                                                            *

A Pajta Galéria M. Sarlós Erzsébet szoborkiállításával és a Géczy Olga művészetéről szóló reprezentatív album bemutatásával nyitotta meg újra kapuit. Az eseményről készült filmek jól illusztrálják az emlékezetes esemény hangulatát.

 

1.

 

Simon Erika Géczy Olga:

Géczy Olga karmester és festőművész

(Hungarovox Kiadó, 2020)

 

 

Géczy Olga karmester és festőművész könyvének bemutatása és M. Sarlós Erzsébet szoborkiállítása

https://www.youtube.com/watch?v=WewoJBz0_YE (36:41)

(Pajta Galéria (Tök, 2020. VIII. 1.)

 

2.

 

M. Sarlós Erzsébet:

 

„1941-ben Budapesten születtem, 1967-óta élek Budakeszin.

Rajzolni és festeni 17éves koromig az iskolai rajszakkörökön, valamint a Szépművészeti Múzeumban tanultam. 1955-ben Franciaországban gyermekrajz pályázaton első díjat nyertem. A kezdeti sikerek ellenére tanulmányaimat még sem művészeti pályán folytattam. 1957 óta versenyszerűen eveztem. Számomra azonban éppen a versenysport által nyílt ki a világ, 195 9-től 36éven keresztül előbb versenyzőként, majd edzőként bejárhattam a világ jelentős, híres múzeumait. Közben tanári diplomát szereztem, először Budapesten, majd 28 évig Pátyon tanítottam, ahol Somodi László szakfelügyelete idejében rajzot is tanítottam. Páty díszpolgára vagyok. 1996-ban nyugdíjba vonultam, azóta csak a művészetekkel foglalkozom. Az Élet iskoláját járva – művészeti körök, Kecskeméti Alkotóház – sok minden érdekel, sokféle anyaggal és technikával dolgozom. 1994 óta mentorom Csákvári Nagy Lajos Zeusz festő- és szobrászművész. Számos hazai és külföldi kiállításon vettem részt. M. Sarlós Erzsébet néven szerepelek a kiállításokon. Három alkotásom a Sportmúzeum tulajdona.”

M. Sarlós Erzsébet kiállításai az utóbbi 5 évben: egyéni kiállítás: Páty, Budakeszi, Német ország csoportos: Néprajzi Múzeum, Vajdahunyad vára, Sopron, Keszthelyi Múzeum, Országos Széchenyi Könyvtár, Sportmúzeum, Róma, Budakeszi
Jelentősebb díjak: 1994. Pest megyei amatőr képzőművészeti kiállítás I. díj, Néprajzi Múzeum 2003. Nagydíj, Iparművészeti Múzeum 2004. Aranyfokos díj.

M. Sarlós Erzsébet szoborkiállítása

https://www.youtube.com/watch?v=LIBzqpk58hM&t=345s (6:49)

(Pajta Galéria (Tök, 2020. VIII. 1.)

 

 

 

Függelék

A Géczy Olga művészetét bemutató írások a Parlando korábbi számaiban:

 

KÉP-ZENE-SZÓ. Géczy Olga karmester-festőművész képi világa (Tisztelgés a Mesterek előtt, különös tekintettel a Bartók – Kodály – Arany János év alkalmából)

(Parlando 2017/3.)

 

Géczy Olga karmester és festőművész ünnepe. 50 éve mutatkozott be a Bartók Béla Kamarazenekar (Simon Erika) (pdf)

(Parlando 2020/2.)

 

Géczy Olga karmester és festőművész / Olga Géczy conductor and painter (Géczy Olga, Prokopp Mária, Simon Erika) (HUNGAROVOX Budapest, 2020) (jpg)

(Parlando 2020/4.)