Újdonságok

 

 

Világpremier felvételek Szabó Ildikó csellólemezén!

 

„Szabó Ildikó egy kiemelkedően tehetséges csellista és muzsikus, aki választott hangszerének már most igen szakavatott mestere.” – nyilatkozta Alfred Brendel, a világhírű zongorista a zenei intellektusáról és képzelőerejéről, valamint technikai virtuozitásáról ismert Szabó Ildikóról, akinek első szólólemezén Kodály Zoltán és Ligeti György mára klasszikussá vált szólószonátái mellett Eötvös Péter, Kurtág György és Szabó Csaba csellóra írt művei szólalnak meg. A felvétel egy több éves álom valóra válása, egy hosszú folyamat, az Eötvös Péterrel és Kurtág Györggyel folytatott együttműködés eredménye.

 

Az albumon elhangzó darabok közül kettő világpremier felvétel Kurtág György The Hilary Jig című műve, és a nagypapa, Szabó Csabó kolompokat is megszólaltató, gordonkára írt szvitje először hallható lemezfelvételen.

 

Ligeti György: Cselló szólószonáta (9:04)

Eötvös Péter: Két vers Pollynak (7:27)

Kurtág György:

Az hit... (2:00)

János Pilinszky: Gérard de Nerval (Kocsis Zoltánnak) (1:42) 


Árnyak (Perényi Miklósnak) (0:54)

Hommage ŕ John Cage (1:56)

The Hilary Jig (to Hilary Behrens 90) – Világpremier felvétel (2:47)


Szabó Csaba: Szvit szólógordonkára kolompokkal – Világpremier felvétel (13:58)

Kodály Zoltán: Szólószonáta gordonkára, Op. 8 (34:40)

 

Előadó: Szabó Ildikó (cselló)

 

Katalógusszám: HCD 32813

Megjelenés: 2020. szeptember 25.

Összidő75:01

 

Az album nagyméretű borítójának letöltéséhez kattintson ide, ha pedig szeretne belehallgatni az albumba, kérjük látogasson el a Hungaroton Zeneáruházba!

 

J. S. Bach hat csellószvitje Perényi Miklós előadásában!

 

Generációjának egyik legnagyobb csellistája, hangszerének világhírű képviselője, a kétszeres Kossuth-díjas Perényi Miklós 40 évvel ezelőtt már rögzítette a Hungarotonnál a zenetörténet legismertebb és legnehezebb kompozíciói közé tartozó hat szvitet – most, négy évtized elteltével ismét az ő előadásában hallhatjuk Johann Sebastian Bach életművének ezen jelentős darabjait. Ahogy az album kísérőszövegében olvashatjuk: „Perényinek minden egyes lemezfelvétele jeles esemény – különösen az, ha a csellóirodalom fundamentumát, Bach szólószvitjeit rögzíti a stúdióban.

 

Perényi Miklós gordonkatanulmányait ötévesen kezdte, majd rendkívüli tehetségként már hétévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatára. Első önálló koncertjét 9 éves korában adta a Zeneakadémián, és pályafutása alatt fellépett a világ szinte összes rangos koncerttermében. Kétszeres Kossuth-díjas művész (1980, 2006), aki elnyerte többek között a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat (1987), és 2014 óta a Nemzet Művésze címet viseli. Franciaországban a Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres címmel tüntették ki (2002).

 

J. S. Bach: Solo Cello Suites

 

Első lemez:

G-dúr csellószvit, BWV 1007 (18:11)

Esz-dúr csellószvit, BWV 1010 (26:12)

C-moll csellószvit, BWV 1011 (26:15)

Második lemez:

D-moll csellószvit BWV 1008 (20:57)

C-dúr csellószvit, BWV 1009 (22:02)

D-dúr csellószvit BWV 1012 (30:47)

 

Előadó: Perényi Miklós (cselló)

 

Katalógusszám: HCD 32834-35

Megjelenés: 2020. október 9.

Összidő: 70:49 / 73:56

 

Az album nagyméretű borítójának letöltéséhez kattintson ide, ha pedig szeretne belehallgatni az albumba, kérjük látogasson el a Hungaroton Zeneáruházba!

 

 

Kortárs magyar zeneszerzők művei Rajk Judit énekművész előadásában!

A háromszoros Artisjus-díjas oratórium-, dal- és kamaraénekes Rajk Judit Stolen Time című albuma a művész gazdag repertoárjának egy kis részét rögzíti: 20–21. századi magyar kompozíciókat, Kodály Zoltán népdalfeldolgozásaitól kezdve Dukay Barnabás nagyszabású monódiáján, Jeney Zoltán rövid, rezignált lamentációján át a fiatal Balogh Máté érzékeny gyermekgyászdaláig.


 

A felvételen szereplő műveknek – bár alapjaikan eltérnek – van egy közös pontja: bátran és egyedi módon használják a múlt egy-egy kis szeletét, akár ténylegesen, akár csak inspirációs elemként – előadóként pedig az a kihívás, hogy miként tegye hozzá ehhez a „múlthoz”, a tradíció idejéhez a maga tempóját. 

 

Jeney Zoltán: Én imádottam a kereszt tövébe hullva… (2:26)

Kodály Zoltán: Mónár Anna (8:37)

Kodály Zoltán: Fáj a szívem (7:13)

Kodály Zoltán: Kádár Kata (12:04)

Balogh Máté: Wenn mein Mütterlein (4:37)

Kodály Zoltán: Négy népdal a Magyar népzene sorozatból (12:08)

- Egy kicsi madárka (3:30)

- Tücsöklakodalom (2:56)

- Zöld erdőben (2:43)

- Dudanóta (2:52)

Balogh Máté: Karşılıklı konuşma (12:18)

Barnabás Dukay: ...az enyém, és értem van... (10:06)


 

Előadó: Rajk Judit – ének

 

Közreműködik:

Szalai András – cimbalom

Varga Oszkár – hegedű

Horia Dumitrache – klarinét

Vámos Marcell – cselló

Balogh Máté – dob

Budapesti Vonósok, vezényel Alessandro Cedrone

 

Katalógusszám: HCD 32844

Megjelenés: 2020. november 20.

Összidő: 70:10

 

Az album nagyméretű borítójának letöltéséhez kattintsoide, ha pedig szeretne belehallgatni az albumba, kérjük látogasson el a Hungaroton Zeneáruházba!