DISZPOLGÁROK KÖSZÖNTÉSE

 

1.

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

 

Videó: Kurtág György, Ferencváros díszpolgára - IX. kerület (2:14)

 

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú óvintézkedések mellett adta át Baranyi Krisztina polgármester és két alpolgármestere, Döme Zsuzsanna és Reiner Roland kedden a Budapest Music Centerben a díjat a 94 éves mesternek – közölte az MTI-vel pénteken a IX. kerületi önkormányzat.

 

„A fantasztikus tanár, zeneszerző és zongorista a hazai zenei életért tett zenei szervezői tevékenységéért és művészetéért kapta az elismerést. Kurtág György és Ligeti György az utolsó modernista zeneszerző és zenész, aki az 1945 utáni években méltán bizonyította, hogy a magyar zene és zeneszerzés része az európai kultúrának” – méltatta a kitüntetettet a közlemény.

 

Ferencváros díszpolgári díját minden évben a kerület napja alkalmából adja át a polgármester. Baranyi Krisztina rövid beszédében elmondta: „Kurtág György a klasszikus zene egyik legnagyobb alakja, ő kapcsol minket az európai zenei nyelvhez, és bebizonyította, hogy közünk van a nagy klasszikusokhoz, mint Schubert és Webern, rajta keresztül él tovább Bartók Béla. Miatta tartozunk az európai csúcszenéhez.

 

Művészetét, tehetségét és műveinek magas színvonalát nem lehet megkérdőjelezni. Ő tart minket bent az európai körforgásban. Kurtág a kortárs magyar zene Esterházy Pétere és egyben Jancsó Miklósa, a kamarazene Maradonája” – idézi a közlemény Baranyi Krisztinát, aki hangsúlyozta: nem sok polgármestert érhet akkora megtiszteltetés, hogy olyan díszpolgárt köszönthet, mint Kurtág György.

 

Kurtág Györgyöt a díjátadó alkalmából rövid koncerttel köszöntötte Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója és a 23 éves Berecz Mihály zongoraművész.

(Forrás: Ferencváros, 2020. 12. 04.)

 

2.

 

Nagykovácsi díszpolgára lett Sáry László

 

Nagykovácsi díszpolgára: Sáry László – YouTube  (22:48)

 

Sáry László zeneszerző, zenetanár a modern magyar komolyzene meghatározó alakja. Zenei pályafutása igazán gazdag életmű. Művészetét, életművét a játék-zene-terápia hármas egységével jellemezhetjük talán a legjobban. 1979-ben Kassák Lajos-díjat, 1985-ben Erkel Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory-díjat kapott. 2000-ben Érdemes művész, 2008-ban Kiváló művész elismerést kapott. 2016-ban Artisjus díjas lett, Az év komolyzenei műve kategóriában.

 

Zenei tevékenysége Nagykovácsiban is ismert, a helyi zenei élethez is aktívan kapcsolódott. Vérbeli zenepedagógusként, szinte természetes, hogy Sáry László a Nagykovácsi Zenei Alapítvány és a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola egyik alapító tagja lett. Örömmel állt nagyon sok helyi művészeti akció, kezdeményezés mellé. A kétezres évek elején a Linum Fesztiválok egyik neves fellépője, szervezője volt.

(Forrás: Nagykovácsi, 2020. 08.28.)

 

Függelék:

Ghiribizzi. Hét könnyű zongoradarab.A kotta megjelenése alkalmából válaszol a szerző: Sári József (Ábrahám Mariann) (Parlando 1994/1.)