ELHUNYT KÓCZIÁS GYÖRGY

ZENESZERZŐ, TANÁR

(1952-2020) 

 

Kócziás György: Mosolyka - 2. szerzői est 2016. – YouTube (2:15)

 klarinét: Lalus Réka; zongora: Kócziás György

Széles a Duna, Dobbantós - 2. szerzői est 2016. – YouTube (3:17)

 zongora: Kolkopf Sára és Kolkopf Benjamin

Bevezeti: Kócziás György

 

H A L Á L O Z Á S Fájdalommal tudatjuk, hogy 2020. nov. 23-án, életének 69. évében elhunyt Kócziás György zenetanár, karnagy, a kántorképző tanfolyamok egykori tanára, aki az 1970-es években kántora volt templomunknak. Temetéséről később intézkednek. Imádkozzunk lelki üdvéért!

(Havas Boldogasszony Hírlevél, 2020. december 6.)

 

Kócziás György vagyok, 1952. február 10-én születtem Budapesten.*

Zenei utam 6 éves koromban indult, szüleim kívánságának mindenben eleget téve. Az első igazi nagy élményt az orgonával való találkozásom jelentette. 14 évesen kezdtem ezzel a hangszerrel ,,barátkozni”, Kárpáti József Orgonaművész – Tanár Úr irányításával. (Később a Bartók B. Konziban Lehotka Gábornál tanultam tovább.)

Zeneszerzéssel szintén 14 éves koromban kezdtem el – ,,játszani”, aminek az lett a ,,következménye”, hogy Szüleim ,,elvittek” Geszler György Tanár Úrhoz, s nála négy év alatt annyi mindent tanultam, amely aztán egész életemre kihatott…

Zenetanár, karnagy lettem, elvégezve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola – KÉTK tanszakát.

Először gimnáziumi énektanárként, majd zeneiskolai szolfézs, zeneelmélet tanárként és korrepetítorként dolgoztam. 2014. októberében elértem a nyugdíjkorhatárt, s most nyugdíjban írom kisebb – nagyobb zeneműveimet, elsősorban a kezdő, nagyon kezdő zeneiskolai növendékek számára, repertoár bővítési céllal!

Bár korábban is voltak szerzeményeim, de nagy intenzitással 2010 eleje óta kezdtem ,,alkotni”, a táti Zeneiskola igazgatónője (Kissné Hasenbeck Melinda) javaslatára, s ennek következtében születtek ,,legfrissebb” kis kompozícióim, a ,,Süss fel Nap”, a ,,Nyuszi Gyuszi” az ,,Én kis kertet”, a ,,Ha én cica”… stb.

Ezután nem volt megállás! Magam is csodálkozom, hogy mennyi zenei ötletemet sikerült kottába formálnom! Ez szinte szenvedélyemmé vált, s ha fizikailag bírnám, 24 órából 28-at ezzel töltenék!

Zenekarra írt ,,Concerto”-im (vonós zenekar), és ,,Concerto grosso”-im (vonós zenekar és egy, vagy két szólóhangszer) mind azt a célt szolgálják, hogy KEZDŐ növendékek is rész tudjanak venni az együttes játékban.

I-II-III hegedű, Violoncello és (esetleg) Contrabasso szólam a vonószenekar összetétele.

Mostanában a legkülönfélébb kívánságoknak igyekszem eleget tenni. (Népdalkíséretek kezdőknek – hegedűhöz, kezdőknek gitár szóló és duett kompozíciók, izgalmas új lehetőség: Vibrafonra két- ill. négykezes kompozíciók…)

Minden új lehetőség óriási örömmel tölt el, s megmozduló fantáziámat a ,,Finale 2014″ segítségével rögtön gépen is megjeleníthetem, ill PDF és MP3 formátumban rögzítem.

És írok, írok és írok!

Kócziás György

Zeneszerző, tanár…”

*Forrás: Bemutatkozás | Kócziás György  /  Kócziás György | zeneszerző weboldala