Elhunyt Sólyom-Nagy Sándor operaénekes

(1941-2020)

 

I.

 

Sólyom-Nagy Sándor (YouTube)

 

 

Az alábbiakban szomorú szívvel közöljük az MTI közleményét a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete tiszteletbeli elnöke – aki 1989-2019 között a szakszervezet elnöke, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségi Tanácsának tagja, és alapító tisztségviselője volt az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek – elhunytáról:

 

Életének 80. évében elhunyt Sólyom-Nagy Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

 

Sólyom-Nagy Sándort az Emmi és a Magyar Állami Operaház is saját halottjának tekinti – olvasható a közleményben

 

 A művész 1941-ben született Siklóson. A Zeneakadémia ének-opera szakán 1966-ban szerzett diplomát Maleczky Oszkár és Kutrucz Éva tanítványaként. Majd az Operaház magánénekese lett, ahol Scarpia szerepében debütált Puccini Tosca című operájában, de kisebb szerepekben már főiskolásként láthatta őt a közönség.


A dalszínházban főként a romantikus és verista operairodalom – Wagner, Donizetti, Verdi, Puccini, Leoncavallo és Erkel – bariton szerepeiben aratott sikereket, de fellépett Monteverdi, Mozart, valamint 20. századi zeneszerzők - R. Strauss, Gershwin, Kodály, Szokolay, Balassa – műveiben is, emellett elismert oratórium- és dalénekes volt. Több mint 80 szerep eléneklése után 2009-ben vett búcsút a színpadtól – tartalmazza a közlemény.

 

 

Nevét külföldön is ismerik: szerepelt Münchenben, Grazban, Bécsben, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban és Olaszországban. 1981-től több mint két évtizeden át volt a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó közreműködője és mintegy 250 előadásban vett részt. De olyan operafilmekben is szerepelt, mint Káel Csaba Bánk bánjában, Szinetár Miklós Fideliója vagy Békés András Parasztbecsülete. Művészetét számos rádió- és több mint 30 lemezfelvétel is őrzi, egyebek mellett Liszt Ferenc Krisztus és Szent Erzsébet legendája című oratóriuma, Goldmark Károly Sába királynője vagy Gustav Mahler Egy vándorlegény dalai ciklusa.

Petúr bordala (Sólyom-Nagy Sándor) – YouTube (2:23)

 Erkel Ferenc: Bánk bán-operafilm (rendezte: Káel Csaba)

Verdi: Rigoletto - Cortigiani, vil razza dannata (Sándor Sólyom ...(7:07)

 Cortigiani, vil razza dannata – Rigoletto áriája (II. felv.)

 

Kodály Zoltán : Kit kéne elvenni /dal/ - Sólyom-Nagy Sándor (3:02)

Zongorán közreműködik: Pogány Imola

 

A művész 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként is dolgozott.

 

Sólyom-Nagy Sándor


Sólyom-Nagy Sándor munkásságát 1972-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1977-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész kitüntetésben, 1998-ban Kossuth-díjban részesült. A Magyar Állami Operaház 2007-ben választotta örökös tagjai és mesterművészei közé.

 

(MTI, 2020. december 30.)

 

 

II.

 

Meláth Andrea, az LFZE Ének Tanszék vezetőjének búcsúja

 

Sólyom-Nagy Sándor (lfze.hu)

 

Elment a kőszikla, Sólyom-Nagy Sándor.

 

Bár mindannyian tudjuk, akik a földi létben vagyunk, egyszer el is távozunk, azért ezt a tényt nem könnyen vesszük tudomásul. Főleg akkor, mikor újra és ismét arról értesülünk, megint elment közülünk valaki, akit mindenki tisztelt és szeretett.


Sólyom-Nagy Sándor, Sanyi bácsi hagyott most itt minket. Az űr tátongó, amit a szeretettel őrzött emlékekkel töltünk majd meg.

 

Markáns, elragadó személyisége mindig meghatározó volt. Ahol megjelent, jó volt ott Vele és Mellette lenni.

 

Rendkívüli pályafutása megkérdőjelezhetetlen, a tények beszélnek helyettem, de mint pedagógus, vitathatatlan, hogy növendékeiért szíve dobbanásával, minden percben rajongott, és támogatta őket. Tanított és nevelt egyazon időben. Nem pusztán a technikai tudás, amit átadott, annál sokkal több, maga a színpadi lét tisztelete és imádata az alázattal való meghajlásig, a közönség szeretetének viszonzása a szerepek legaprólékosabb kidolgozásával, azok legmagasabb szintű előadásával. Profi volt Ő, a szó legnemesebb értelmében, művészként, tanárként, emberként egyaránt.

 

1995-ben, ösztöndíjasként lehettem Bayreuth-ban, ahol a legnagyobb büszkeséggel töltött el a Nürnbergi Mesterdalnokok vagy a Trisztán és Izolda egy-egy szerepében Sanyi bácsit látni és hallani a színpadon.

 

Az Erkel színpadán együtt játszottunk a Falstaff-ban, álltunk a takarásban, Ő mondta a poénokat, mi vevők voltunk a fogadásukra, majd beléptünk a színpadra, és megjelent Falstaffként, minden görcsös rákészülés nélkül váltott át emberből a pókhasú címszereplővé. Elegánsan és fölényesen. Akkor is tanított. Hogy lehetsz nagy előadóművész és ember egyazon pillanatban. Hiteles volt, ami a legnagyobb és egyben a legritkább erények egyike. Köszönöm Neked, hogy személyes megtapasztalás is társulhat irántad érzett tiszteletem megfogalmazásakor!


Ő valóban elmondhatja magáról, hogy a pályát megfutotta, várja Őt példaértékű élete jutalma, a lélek örök boldogsága…

 

A mennyei tanári karban épp magához öleli Kutrucz Éva nénit, Andor Évát, Sziklay Erikát, majd kezet ráz Bende Zsolttal, Keönch Boldizsárral…

 

Nyugodj békében, drága Sándor!