ELHUNYT JANKÓ JÓZSEF

ZENEKARI FUVOLAMŰVÉSZ-TANÁR

(1945-2021)

 

Jankó József

 

Hosszantartó, súlyos betegségben elhunyt Jankó József fuvolaművész, aki 1982-2007 között volt a Duna Szimfonikus Zenekar tagja. Temetése 2021. március 2-án volt Érden, a Köztemető 30-as parcellájánál.

 

Jankó József Kolozsváron született, 1945. február 4-én. Középiskolai tanulmányait a kolozsvári zeneiskolában, felsőfokú zenei képzettségét a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián (korábban Zenekonzervatórium) szerezte, ahol fuvolaművész és tanár diplomát kapott. Kimagasló tehetsége segítette abban, hogy az egyetem negyedik évfolyamától a Kolozsvári Magyar Opera zenekarában dolgozhasson.

 

Budapestre költözését követően rövid ideig a Magyar Állami Népi Együttes Zenekarában, ezt követően 1982-től 2007-ig – nyugdíjazásáig – a Duna Szimfonikus Zenekarban dolgozott, emellett Budapesten fuvolát tanított. Lelkiismeretes emberként mindig nagy szorgalommal készült az előtte álló feladatokra, a Duna Szimfonikus Zenekarban több alkalommal szólista feladatokat is ellátott.

 

Miután Magyarországon megszerezte a hangszergyártó szakképzést, fúvós hangszerek javításával, felújításával is foglalkozott.

 

Nyugodjon békében!

 

 

Oláh Mónika