Újdonságok:

 

FUVOLAKVARTETTEK

Győri Noémi (fuvola); Kokas Katalin (hegedű); Bársony Péter (brácsa); Kokas Dóra (cselló)

 

A 19. század elejére Joseph Haydn (1732–1809) és Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) már jelszóvá vált a klasszikus zeneszerzők körében és a klasszikus zenei világban. Kompozícióik karrierjük kezdetétől kezdve széles körben ismertek és nagyra értékelték, és manapság is a legjobbak között imádják őket. A jelenlegi albumon szereplő kvartettek még e két mester kamarazenei műveinek gazdag kiadása közül is kiemelkednek: túláradó energiával, sokszínű színekkel és ötletes zenei ötletekkel jellemzik őket.

Az albumon a 18. század két legnagyobb zeneszerzőjének, Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart kvartettjei hallhatóak.

 

K. 285, D-dúr kvartettjét Mozart 1777-ben írta, Ferdinand de Jean, amatőr fuvolás felkérésére, a K. 285b, C-dúr kvartett eredetét azonban a mai napig rejtély övezi. Haydn kvartettjei, a Hob. III:76 Op. 76, No. 2 d-moll és Hob. III:79 Op. 76, No. 5 D-dúr viszont eredetileg vonósnégyesre íródtak, s a szerző 1797-ben komponált, Erdődy grófnak ajánlott sorozatában jelentek meg. Fuvolára maga Győri Noémi, a lemezen játszó elismert fuvolaművésznő írta át őket.

 

Haydn & Mozart: Flute Quartets

Joseph Haydn: Quartet in D minor, Op. 76 No. 2, Hob. III:76 (Arranged by Noémi Győri) (21:41)

Wolfgang Amadeus Mozart: Flute Quartet No. 1 in D major, K. 285 (13:30)

Joseph Haydn: Quartet in D major, Op. 76 No. 5, Hob. III:79 (Arranged by Noémi Győri) (16:44)

Wolfgang Amadeus Mozart: Flute Quartet No. 3 in C major, K. Anh. 171/285b (16:12)

 

Vonószenekari szerenádok

 

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicć Kamarazenekar String Serenades című sorozatának harmadik részében négy romantikus zeneszerző szerenádjait hallhatjuk. Victor Herbert szerenádjának minden üteme a zenés színpad világát jól ismerő és érzékenyen lereagáló zeneszerzőként mutatja be a komponistát. Elgar és Fuchs szerenádjai ifjúkori alkotások: az előbbi mű máig őrzi helyét az együttesek repertoárjában, míg Fuchs művében a zeneszerzőre jellemző technikai tökéletesség ragadja meg a hallgatót.

 

Felvételünket Schubert utolsó, Hattyúdalok című ciklusának talán legnépszerűbb melódiája zárja. 

 

String Serenades, Volume 3: Herbert, Elgar, Fuchs, Schubert

Victor Herbert: Serenade for String Orchestra in F major, Op. 12 (23:25)

Edward Elgar: Serenade for String Orchestra in E minor, Op. 20 (9:59)

Robert Fuchs: Serenade in D major, Op. 9 (20:07)

Franz Schubert: Serenade (Ständchen) – From the song cycle Schwanengesang (Swan Song), arranged by Matthew Naughtin (3:43)