Hommage ŕ Joachim József

(1831-1907)

 

Joachim József

 

 

A bonni Beethovenhaus tervei szerint 2021. május 12-14. között, a 2021-es Beethoven-hetek keretében Joachim Józsefet, a híres magyar hegedűművészt is ünneplik. A fesztivál keretében megismétlik az 1890. május 11.-én tartott kamaraest programját, melynek kezdeményezője és közreműködője a bonni Beethoven-szülőház első tiszteletbeli elnöke, Beethoven nagy tisztelője, Joachim József volt.

 

Beethoven Missa solemnis Ölgemälde-vel, 1819

A Beethoven-Haus múzeum homlokzata és Beethoven portréja, Joseph Karl Stieler, 1820.

Fotók: Beethoven-Haus Bonn jóvoltából

 

A 13 esztendős Joachim fantasztikus játéka indította el 1844-ben, Londonban, Mendelssohn vezényletével a hegedűverseny nagy nemzetközi sikerét. Joachim korának jeles művészeivel világszerte koncertezett, Brahms neki ajánlotta D-dúr hegedűversenyét. A nagy versenyművekhez irt kadenciái ma is népszerűek. Híres tanítványai között Hubay Jenőt, Auer Lipótot, Bronisław Hubermannt, Vecsey Ferencet említhetjük.

 

A Joachim-fesztivál rendezője Yehudi Menuhin tanítványa, Daniel Hope hegedűművész, a Beethoven-emlékház mai elnöke. Játékával, a szonáták és kvartettek programhű felelevenítésével állít emléket felejthetetlen elődjének.

 

Katalin Neményi-Arndt