2021. évi KÓTA DÍJASOK

 

 

2021-ben 12 kategóriában 42 szakember munkáját ismerte el a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA). A szervezet díjait online ünnepségen szimbolikusan adtak át az idén is a Magyar Kultúra Napján. A kitüntetést 2004-es megalapítása óta a szövetség Művészeti Bizottságának javaslatai alapján ítélik oda, számos különböző kategóriában osztják ki a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munkáért és a közösség érdekében végzett áldozatos tevékenységért. 

 

Kórus kategóriában a keszthelyi Helikon KórusNagykanizsa Város Vegyeskara és a debreceni Szivárvány Gyermekkar kapta az elismerést.

 

Karnagy kategóriában a díjat Blazsek Andrea, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola énektanára és kórusainak vezetője, valamint a Solymári Szokolay Bálint Nőikar karnagya; Pethőné Kővári Andrea, a bajai III. Béla Gimnázium énektanára és kórusvezetője; Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének tanára, karvezetője; Tóth Márton, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanára, az Exultate Fiúvegyeskar és a Gemma Énekegyüttes vezetője, valamint Kovácsné Fódi Krisztina, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa ének szekciójának elnöke kapta.

 

Zeneszerző és zeneíró kategóriában Szabó Balázs zenetörténész, zeneesztéta, református egyházzenész érdemelte ki az elismerést.

 

Tanár kategóriában Döbrössy János, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara Ének-zenei Tanszékének vezetője; Farnadi Tamara, a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola tanára, karvezetője; Radics Teréz, a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola énektanára, karnagya; Tóth Mária, a veszprémi Lovassy László Gimnázium ének-zene tanára, karvezetője, a Virtus Népzenei Együttes alapítója; Hajdú Ágota, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola citera- és népdalének tanára, valamint Szabó Jolán, a Csallóközkürti Népdalkör vezetője kapta a díjat.

 

Az életmű kategória kitüntetettjei: Nagy Ernő Ákos nyugalmazott énektanár és karvezető; Ördög László nyugalmazott énektanár, kórusvezető; Vajna Katalin kóruskarnagy, zenepedagógus; Vinczeffy Adrienne, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola nyugalmazott tanszékvezetője, az egyházzene szak alapítója; Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, népzenész, táncházzenész, a Kallós Zoltán Alapítvány volt elnöke; valamint Alföldy-Boruss István karvezető, néprajzkutató, televíziós, rádiós szerkesztő, zenei rendező, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek volt vezetője.

 

A posztumusz kategóriában ismerték el Kleeberg Strohmayer Máriát, aki a Zeneakadémia gyakorlatvezető tanára és az ELTE Zenei Tanszék módszertan tanára volt, illetve Zákányi Zsolt művészt, énektanárt, karvezetőt és Valter Menyhértné pedagógust, népművelőt, kórusvezetőt.

 

Kórusénekes, kórustitkár kategóriában Elekes Péter Pál kórusénekes, Sassné Berényi Eszter kórustag, Somogyi László kóruselnök, Kelemen László intézményvezető és Ledényi Zsuzsanna irodavezető kapta az elismerést.

 

Mecénás kategóriában tüntették ki dr. Kutnyánszky Csabát, a Zeneakadémia tanszékvezetőjét, oktatási rektorhelyettesét, karnagyot, énekest. E katagória további díjazottjai: Ito Naomi zenetudós, zenetanár, fordító, kórustag; Száz Krisztina karvezető, kulturális szervező; Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere; Tapodi Katalin, a dabasi művelődési központ igazgatója, a Pest megyei Népművelők Egyesületének elnöke.

 

Nemzetiségi kategóriában a Budakeszi Hagyományőrző AsszonykórusUrbanics Vilmos tanár, harmonikakísérő, együttesvezető és Kreisz László, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) elnöke kapta a kitüntetést.

 

Népzenei együttes kategóriában a Veresegyházi Népdalkör és Férfikórus, valamint a Nagylóki Népdalkör és Csobolyó Citerazenekar részesült az elismerésben.

 

Népzenei kategóriában díjazták Sulczné Bükki Évát és Sulcz Ferencet, a kecskeméti Mátyás király Citerazenekar alapítóit, valamint Fábri-Ivánovics Tündét és Fábri Gézát, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium művészeti iskolájának alapítóit, vezetőit.

 

Zenekari kategóriában az Aprája Dudazenekart díjazták.