Hangtár - Országos Széchényi Könyvtár

 

 

Több mint 2600 digitalizált hangfelvétel vált szabadon hozzáférhetővé a nagyközönség és a kutatók számára a legújabb, Hangtár elnevezésű digitális adatbázisunkban. A 2021. január 22-én, a magyar kultúra napján elindult tartalomszolgáltatással több mint 150 órányi archív hanganyag vált hallgathatóvá a Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából.

 

Az összeállítás tartalma számos műfajt ölel fel: legnagyobb részben szórakoztató zenét (katonazenét, operettet, filmdalokat, tánczenét, korai dzsesszt), kisebb részben magyar nótát, népzenei vonatkozású felvételeket – köztük a Patria néprajzi gramofonfelvételek sorozatának néhány lemezét – és klasszikus zenei hanganyagokat tartalmaz, de prózai hangdokumentumok is helyet kaptak a válogatásban.

 

Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumok hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét ölelik fel: magyar szerzők műveit, illetve előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken. Maguk a felvételek 1902 és az 1950-es évek vége között készültek, de nem csak Magyarországon, hiszen a magyar előadóművészek régen is rendszeresen készítettek hanganyagokat külföldön, például a két világháború között Németországban vagy 1950 után Csehszlovákiában. (Forrás: OSZK honlap)

 

Függelék:

 

Karc FM   c. kulturális magazinműsor 2021. február 6-i adásában Illyés Boglárka mutatta be a Hangtárat Emesz Lilla riporternek. Az interjú az alábbi linken 4:20-tól 15: 40-ig tart: https://karcfm.hu/archiv/hangok-szinek-izek-2021-02-06-0900-1100/ -1.