Kéri Klárától Kőbányáig:

 

Sztukics Ilona ZONGORATANÁR

(1945–2019)

 

 

Sztukics Ilona

(Restaurált kép- Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola)

 

Pályakezdő éveitől nyugdíjazásáig a kőbányai zeneiskolában dolgozott zongoratanárként és korrepetitorként. A hangszeres oktatást a zeneiskola külső telephelyein végezte: a Sibrik Miklós úti általános iskolában (megszűnt, most egy Waldorf-iskola működik abban az épületben), majd a Kada utcai általános iskolában. Ahogy egész életét egyetlen munkahelyen töltötte, úgy egyetlen zongoratanárhoz járt kisgyermekkorától kezdve egészen a felsőfokú tanulmányok befejezéséig. Máthé Miklósné Kéri Klára – a bizonyos körökben sokszor emlegetett Klári néni – tanította, eleinte magánúton, majd intézményes keretek között a Bartók konzervatóriumban, végül a Zeneakadémia tanárképző programjában. Sztukics Ilona lakhelyét sem váltogatta sűrűn: tudomásom szerint gyermekkorától haláláig a józsefvárosi Nap utca volt az otthona.

 

Sztukics Ilona tanári pályáját a periférián töltötte. Még a kétezres években is egy olyan kis helyiségben tartotta a zeneórákat az egyik kőbányai általános iskolában, ahol a zongorát nem lehetett körbejárni. Szemtanúja volt a külváros átalakulásának, ahogyan a kései államszocializmusban a káposztaföldek helyén felépült az újhegyi lakótelep, majd az újkapitalizmusban bezárt az az általános iskola, ahol korábban tanított. Tanítványai valamelyest tükrözték a külvárosi kerület ellentmondásos társadalmi képét, nemzetiségi összetételét. Rejtetten talán sok mindent hordozott a Varró Margit-féle nevelési hagyományból – tanára, Kéri Klára révén –, ezzel együtt inkább rideg, kemény pedagógusként él emlékeimben.

 

(A nekrológ Sztukics Ilona kései visszaemlékezésein alapul, amelyet hetvenéves kora fölött osztott meg velem, régi tanítványával.)

 

Merényi Péter

 

 

 

A közel 60 éves fotó bal oldalán a 17 éves Sztukics Ilona (MTI fotó, 1962)