DR. POLGÁR ÉVA*

 

Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongora- és Énekverseny, 2021. április 1-22.

 

 

     A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny 2020-ban ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. Alapítói Neszlényi Judith zongoraművész, zeneszerző, és zenepedagógus, valamint Geraldine Keeling Liszt-kutató, zenepedagógus. Előmozdítva a liszti hagyományok ápolását, valamint a tehetséggondozást az Egyesült Államokban, a verseny öt zongora és két ének kategóriára tagozódik. Alsó korhatár nincs, így már 12 éves kor alatt is lehet nevezni. A felső korhatár 35 év. Ez biztosítja, hogy a verseny motivációként szolgáljon a fiatalabb generációk számára, az egyetemi korosztály pedig fontos szakmai lehetőségekhez juthasson a díjak által. A „Budapest Concert” kategória első díjazottja nemzetközi hangversenyturnén vesz részt, mely érinti a washingtoni Magyar Nagykövetséget, a londoni Magyar Kulturális Intézetet, és a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeumot. A „New York Concert” kategória győztese Magyarország New York-i Főkonzulátusának dísztermében mutatkozhat be az amerikai közönségnek. A verseny repertoárja és a díjazottak hangversenyei kizárólag Liszt Ferenc kompozícióira és zongoraátirataira összpontosítanak. A további díjazottak is értékes koncert, CD, könyv, és pénzjutalmakban részesülnek felkészülésük elismeréseként és tanulmányaik, valamint zenei ismereteik elősegítéseként.

 

     A korábbi évek fővédnökei Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke; Dr. Vigh Andrea, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; és Dr. Batta András, a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület elnöke voltak. Szintén Magyarországról a nemzetközi zsűri munkáját az évek során Dráfi Kálmán, Eckhardt Mária, György Ádám, Jandó Jenő, Meláth Andrea, Mocsári Károly, Polgár Éva, Szabó Orsolya és Tóth Péter segítették. Eddigi magyar díjazottak Borbély László, Gonda Katalin, Hodozsó György, Mali Emese, Polgár Éva, Tóth Péter, és Váradi László.

 

     A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny 2021. április 1-21. között tizenhatodik alkalommal került megrendezésre Dr. Katherine Hickey és Dr. Polgár Éva társigazgatók szervezésében. Mindketten egyetemi professzorok, ezen túlmenően az Amerikai Liszt Társaság Dél-kaliforniai tagozatának elnökségi tagjai. Az idei év versenyének fővédnöke a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György volt, a Zeneakadémiáról résztvevő zsűritagok pedig Dr. Szabó Orsolya és Dr. Dráfi Kálmán egyetemi docensek.

 

     A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvény online zajlott le, vagyis a két országot és hat nemzetiséget képviselő tizennégy tagú versenybizottság videófelvételeket értékelt ki és pontszámok szerint állapította meg a helyezések sorrendjét. Az elbírálás három héten keresztül zajlott, mivel 167 versenyző 10 országból 10 kategóriában 187 versenyvideót küldött be, aminek megtekintése önmagában rendkívül időigényes volt. Ehhez társult a bírálók írásbeli kiértékelése, melyet minden résztvevő kézhez kapott a versenyt követően.

 

     A Budapest Concert zongora kategória nyertese Christopher Richardson, Jeffrey Kahane növendéke a University of Southern California Thornton School of Music-ban, aki amint a járványadta körülmények lehetővé teszik, nemzetközi turnén vesz részt érintve a washingtoni Magyar Nagykövetséget, a londoni Magyar Kulturális Intézetet, és a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeumot.

    

          A New York Concert énekkategória győztese Tatai Nóra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, akit dr. Szabó Ferenc János kísért zongorán a videófelvétel során. Nóra Magyarország New York-i Főkonzulátusán fog debütálni egy arra alkalmas időpontban az Amerikai Egyesült Államokban.

 

     A Concerto kategória első helyezettje Pellet Sebestyén, Kemenes András és Némethy Attila növendéke a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

    

          Az Amerikai Liszt Társaság osztott Különdíját Aoshuang Li és Pellet Sebestyén vehették át, mint a verseny legeredményesebb versenyzői. Aoshuang Li, Robert Hamilton növendéke az Arizona State University-n első díjat vehetett át az V. kategóriában (23-35 éves korosztály), és második díjakat a VI. és VII. kategóriákban (Hosszabb művek és Concerto). Pellet Sebestyén a IV. és VII. kategóriák fődíjasa volt (18-22 éves korosztály, valamint Concerto). Sebestyén továbbá elnyerte a Legjobb előadásért különdíjat Liszt Funérailles című opuszának interpretálásáért.

 

 

Pellet Sebestyén, a Concerto kategória győztese

(Papageno.hu)

 

     További első helyezettek: Division I (12 év alatti korosztály) – Taige Wang; Division II (13-14 éves korosztály) – Ryan Wang; Division III (15-16 éves korosztály) – Angelina Zhang; Division VI (Hosszabb művek) – Rixiang Huang; és Division VIII (Ének) – Mariya Kaganskaya.

    

           A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny szívből gratulál a felsorolt díjazottak mellett eredményt elért magyar résztvevőknek: Bódi Zsófia, második helyezés – Division IX (New York Concert) és harmadik helyezés – Division VIII (Ének); Kovács Gergely, harmadik helyezés – Division X (Budapest Concert) és Division VI (Hosszabb művek); Polgár Balázs, negyedik helyezés – Division V (23-35 korosztály); Gerebics Sándor, elismerő oklevél – Division IV (18-22 korosztály).

 

 

A Los Angeles-i Magyar Konzulátus kulturális munkatársa, Hegyi Réka montázsa a magyar résztvevőkről

 

     A tizennégy tagú nemzetközi zsűri háromtagú panelekben dolgozott kategóriánként. A bizottság számos tagja az Amerikai Liszt Társaság művészei közé tartozik. A magyar zsűri mellett a következő művész-szakemberek vettek részt a versenyvideók elbírálásában: Paul Barnes, University of Nebraska-Lincoln; Jooyoung Kim és Peter Dabrowski, University of Texas Rio Grande Valley; Jay Hershberger, Concordia College és az Amerikai Liszt Társaság elnöke; José Raúl López, Florida International University; Derek Parsons, Furman University; Pamela Mia Paul és Lizhen Wu, University of North Texas; Edward Rath, University of Illinois at Urbana-Champaign; és Heidi Louise Williams, Florida State University. Az énekkategóriákat Angela Blasi, Azusa Pacific University; és Marco Schindelmann, University of Redlands, értékelték ki. A zsűri teljes névsora, az eredménytáblázat, valamint az első helyezettek online gálakoncertje elérhető

Los Angeles International Liszt Competition linken. A gálakoncerten a versenyigazgatók mellett nyitóbeszédet mondott a zsűri és az Amerikai Liszt Társaság elnöke, dr. Jay Hershberger. Vashegyi György fővédnök úr levélköszöntőjét Dr. Polgár Éva olvasta fel.

 

     A verseny előtti kapcsolódó magyarországi rendezvény volt a Los Angeles-i Liszt Verseny részvételi és majdani utazási ösztöndíját elnyert két résztvevő bemutatására szolgáló Liszt Jótékonysági Gálaest, melyen Kovács Gergely és Pellett Sebestyén a Pesti Vigadóban rögzítésre került ünnepi koncerten mutatkoztak be a hazai közönségnek. A Liszt Gálaest műsora, melyet az M5 kulturális csatorna közvetített, visszanézhető a mediaklikk.hu archívumban az alábbi linken: https://mediaklikk.hu/video/liszt-jotekonysagi-galaest-2021/ (1:29:35). A gála weboldala www.lisztgala.hu. A Liszt Jótékonysági Gálaesten Dr. Áder János köztársasági elnök úr köszöntőjét a koncert műsorvezetője, Mohai Gábor olvasta fel. Közreműködtek továbbá Liszt Ferenc-díjas művészeink, Meláth Andrea és Mocsári Károly, valamint az est házigazdája,

versenyigazgató, zongoraművész[T1] 

 

 

Függelék:

 

A nyertesek 2021. IV. 25-I gálakoncertjét az alábbi YouTube linken is el lehet érni:

LA Liszt Competition Online Winners Recital (1:57:39)

Welcome note - Dr. Katherine Hickey, Competition Director

Greeting note - Dr. Jay Hershberger, Head of the Jury and President of the American Liszt Society

Message of Mr. György Vashegyi - Principal Patron of the 2021 Liszt Competition and President of

the Hungarian Academy of Arts (delivered by Dr. Éva Polgár)

 

Taige Wang - Division I;

Ryan Wang - Division II;

Angelina Zhang - Division III;

Mariya Kaganskaya - Division VIII;

Sebestyén Pellet - Division IV;

Aoshuang Li - Division V;

Rixiang Huang - Division VI;

Nóra Tatai - Division IX;

Christopher Richardson - Division X;

Endnote - Dr. Éva Polgár, Competition Director

Sebestyén Pellet - Division VII

 

 

 


 [T1]