elhunyt Pollák Ferenc,

 

a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott oktatója, igazgatója

(1944-2021)

 

https://jtv.hu/wordpress/wp-content/uploads/2021/03/IMG_3257-1024x683.jpg

Pollák Ferenc a zeneiskola húsz éves jubileumi koncertjén, 2011. decemberében

 

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Pollák Ferenc, a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott oktatója, igazgatója, az általános iskola korábbi ének-zene tanára, Jánossomorja Kultúrájáért Díjas zenepedagógus. 77 éves volt.

 

Pollák Ferenc 1944-ben született a Csallóközben, gyermekként kezdett a zenével foglalkozni. Énektanári diplomát a pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett 1976-ban. 1972-től, azaz megalakulásától tagja volt a jánossomorjai Pedagógus Vegyeskarnak. 1995-től nyugdíjazásáig a helyi zeneiskola igazgatója, de 2007-ig még nem hagyta abba az oktatást, amit a kezdetektől folytatott Jánossomorján. A zeneiskola mellett a helyi általános iskola ének-zene tanáraként is dolgozott. 

 

A 2008-ban odaítélt Jánossomorja Kultúrájáért Díjat 2009. január 22-én, a magyar kultúra napján vehette át. A díjat odaítélő Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriuma akkor a zenei oktatásban, a művelődés területén végzett kitartó, áldozatos munkáját elismerve tüntette ki. A méltatás akkor kiemelte: Pollák Ferenc tevékenysége során mindig figyelmet szentelt más intézményekben, iskolákban, óvodában történő zenei oktatásra, önzetlenül támogatta a tehetséges gyerekeket. Később, a tanári katedráról leköszönve úgy fogalmazott, a rajkai zeneiskolai tagozat életre hívása mellett a sokrétű, fiatal oktatógárda kialakítását tekintette fő eredményének.

 

A helyi zenei élet meghatározó alakja volt, oktatási feladatain kívül számos helyi zenekarban vállalt aktív szerepet, több műfajban is magabiztosan mozogva. Még nyugdíjas éveiben is szívesen lépett fel, többek között a helyi nyugdíjas klub összejövetelein is, kiváló bárzongora-játékával örömöt szerezve a hallgatóságnak.

 

A zeneoktatást otthonában haláláig folytatta. Ahogy búcsúzó családja fogalmazott: A zene iránti nagy szeretetét és zenetudásának egy töredékét lányai és unokái viszik tovább.

 

Elhunyt Pollák Ferenc - Jánossomorja Televízió