FIATAL MŰVÉSZEINK HAZAI ÉS NEMZETKÖZI SIKEREI

 

Időrendi sorRedben

(2021. V-VIII.)

 

I.

        (2021. május 13.)

 

Újabb versenygyőzelmeket tudhat magáénak Ilisz Dominik, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar zongora szakos, előkészítő tagozatos hallgatója. Nemcsak, hogy elnyerte a Festival 4 Arts keretében megrendezett Nemzetközi Zongora- és Hegedűverseny Nagydíját, de 1. helyezést ért el az Orbetello Nemzetközi Zongoraversenyen, továbbá a Temesvári Nyugati Egyetem szervezésében megvalósult ArtsON országos zenei versenyen és a Nagyváradi Egyetem által megrendezett Nemzetközi Hangszeres és Énekes Versenyen. Az utóbbi két megmérettetésen teljesítményét a zsűri különdíjjal is jutalmazta. Tanárai: dr. Duffek Mihály és dr. Jámbor-Fekete Erzsébet.

(Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar)

 

II.

RANGOS NEMZETKÖZI ZENEI VERSENYT NYERT MEG AZ LFZE DOKTORI ISKOLA HALLGATÓJA

 

Subedi Anna (LFZE) a Cadenza Contest Nemzetközi Online Zenei Versenyén bizonyult a legjobbnak 2021. májusában.

 

A Cadenza Music Management második alkalommal szervezte meg az online térben versenyét, melynek célkitűzése, hogy 21. századi eszközökkel, a közönséghez vezető új utakat keresve bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal művészek számára, a járványhelyzet ellenére.

A nemzetközi zsűri két fordulóban hozta meg döntését. A korhatár nélküli megmérettetésen a világ öt kontinenséről több mint 400 versenyző közül Subedi Anna egyedüli magyarként került be a 20 fős döntőbe. A Doktori Iskola hallgatója Händel Clori mia bella Clori című kantátájával elhozta a verseny 1000 eurós nagydíját. A győztes előadás IDE KATTINTVA megtekinthető.

(lfze.hu)

 

III.

Újabb sikereket értek el DEBRECENI EGYETEM a Magánének Tanszék hallgatói

 

1. helyezést ért el Takács Lilla a Sopravista International FestivalsFuture Stars” versenyén. Tanára dr. Iván Ildikó, korrepetitor: Anducska Katalin.

Takács Lilla

(simandysingincompetition.com)

 

A "Lav Mirski" nemzetközi énekverseny különböző kategóriáiban 1. helyezést ért el Fujita Júlia (tanára: dr. Ujvárosi Andrea, korrepetitor: Boda Balázs) és Csörgeö Luca (tanára: Francesca Provvisionato, korrepetitor: Boda Balázs). 2. helyezést ért el Bácskay-Szarvas Zsófia és Standi Szilvia (tanáruk: Francesca Provvisionato, korrepetitor: Boda Balázs).

Fujita Júlia                                          Csörgeö Luca

(Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar)

 

IV.

Az LFZE GITÁROS HALLGATJA ÉRT EL ELŐKELŐ HELYEZÉST NEMZETKÖZI VERSENYEN

 

A 2021. május 21. és 24. között tartott, újvidéki (Novi Sad) székhelyű Vojvodina Gitárfesztivál keretében rendezték meg online a 15. Jovan Jovicic Vajdasági Nemzetközi Gitárversenyt.

Marija Rasic (erasmusu.com)

A megmérettetésen Marija Rasic MA I. évfolyamos gitár szakos hallgató (Eötvös József növendéke) 2. helyezést ért el a legidősebb korcsoportban.

(lfze.hu)

 

V.

SAFAREK KRISZTIÁN NYERTE AZ IDEI LANTOS REZSŐ KARVEZETŐ VERSENYT

 

 

2021. június 5-én egy év kihagyás után 15. alkalommal rendezték meg a Lantos Rezső emlékére meghirdetett Fiatal Karvezetők Versenyét. A megmérettetésen pártatlan zsűri előtt mérték össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A versenyen rendhagyó módon idén kórus nem működött közre, a versenyzők a korrepetitorok által két zongorán megszólaltatott kórusműveket vezényelték.

Az elődöntőt és a döntőt, valamint a két forduló között lezajlott karvezető konferencia előadásait a közönség ezúttal a Zeneakadémia online felületein követhette figyelemmel.

A zsűri elnöke Mindszenty Zsuzsánna Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas karnagy, a KÓTA elnöke volt. A zsűri tagja volt továbbá Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Tóth Péter Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Érdemes Művész, Jos Vranken egyházzenész, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett karnagy (Hollandia), valamint Szabó Sipos Máté Artisjus-díjas karnagy, karmester.

 

Safarek Krisztián (fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

 

A verseny első díját – melyet a Lantos Rezső Alapítvány ajánlott fel – és az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány különdíját a Zeneakadémia BA III. éves zenekar- és kórusvezető hallgatója, Safarek Krisztián nyerte (főtárgy tanára: Cseri Zsófia). A további dobogós helyeken a Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-zeneművésztanár–zeneelmélet-tanár hallgatói végeztek: a Zeneakadémia Alapítvány által felajánlott második díjat Paládi Krisztina IV. éves növendék, a harmadik díjat (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíját) Kozak Olimpiu III. éves diák érdemelte ki.

A verseny második díját Paládi Krisztina, DE Zeneművészeti Kar negyedik évfolyamos, ének-zene művésztanár-zeneelmélet tanár szakos hallgatójának, míg a harmadik díjat Kozak Olimpiu, a DE Zeneművészeti Kar harmadik évfolyamos, ének-zene művésztanár-zeneelmélet tanár szakos hallgatójának ítélte oda a zsűri. Felkészítő tanáruk: dr. Török Ágnes

A versenyt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány és az Erkel Ferenc Vegyeskar, együttműködő partner volt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

(lfze.hu)

 

VI.

AZ LFZE HÉT NÖVENDÉKE ÉRT EL DOBOGÓS HELYEZÉST EGY MOSZKVAI VERSENYEN

 

 

Több hangszeres diák nyert díjat az International Moscow Music-Online Competition elnevezésű, számos kategóriában meghirdetett eseményen. 2021. júniusában.

 

Első helyezést ért el Rozsonits Ildikó (RTK zongora, tanára Eckhardt Gábor) – emellett a verseny Nagydíját is kiérdemelte –, valamint Nagyné Tóth-Poczner Veronika tavalyi vendéghallgató (a Zürcher Hochschule der Künste diákja), Hencz Kornél (MA I. ütőhangszer, tanára Joó Szabolcs), valamint Farkas Lili Blanka (BA I. zongora, tanára Eckhardt Gábor és Hargitai Imre). Második díjat nyert Blaga Dávid (BA II. fagott, tanára Hartenstein István és Lakatos György), illetve Börzsönyi Imola (BA III. klarinét, tanára Rumy Balázs és Szatmári Zsolt), harmadik helyezést pedig Berecz Dóra (BA I. fuvola, tanára Oross Veronika).

 

Rozsonis Ildikó

(nepszava.hu)

 

Az interneten lezajlott versenyt hét hangszeres csoportban (beleértve az együtteseket is) és kilenc életkori kategóriában hirdették meg.

(lfze.hu)

 

VII.

Balogh Ádám 5. lett a Sydney-i Nemzetközi Zongoraversenyen

 

 

 

Ötödik helyezést ért el Balogh Ádám a Sydney-i Nemzetközi Zongoraversenyen. A verseny győztese az olasz-szlovén Alexander Gadjiev lett.

 

Balogh Ádám a bejegyzésében kiemelte, hogy egy álom volt számára ilyen csodálatos művészek közé bekerülni, és megköszönte a támogatást a zsűrinek, a szervezőknek és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek, ami a zongorát biztosította a felvételekhez.

 

 

Balogh Ádám (papageno.hu)

 

 

A 2021. július 1. és 18. között megrendezett online nemzetközi zongoraversenyen hat zongoraművész jutott döntőbe: Alexander Gadjiev (Olaszország/Szlovénia), Shion Ota (Japán), Balogh Ádám (Magyarország), Calvin Abdiel (Ausztrália/Indonézia), Artem Yasynskyy (Ukrajna) és Alice Burla (Kanada).

(lfze.hu)

 

VIII.

2021. július 17-én és 18-án került megrendezésre a bulgáriai Rusze városában az Allegra Fesztivál (www.allegrafestival.com) vonósok számára megrendezett nemzetközi versenyének döntője, melyen a magyar csellista, Temesvári Bence 3. díjat nyert. Számos ifjúsági versenyen elért győzelme, nagydíja után ez volt élete első felnőtt megmérettetése.

Temesvári Bence

 

A versenyre 33 országból 140 versenyző jelentkezett. Az első két fordulóra online került sor, és közülük csak hatan jutottak a döntőbe. A zsűri neves német és osztrák egyetemek professzoraiból, ill. zenekarainak tagjaiból állt. A verseny érdekessége, hogy kamaraprodukciókat is elő kellett adni, amelyben a versenyzők partnereiként a zsűri tagjai szerepeltek.

 

A 22 éves Temesvári Bence jelenleg a bécsi Zeneakadémián tanul. Bécsben, a bécsi Zeneakadémián tanul. A hivatalos neve: mdw (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien). Honlapja: https://www.mdw.ac.at

 

A fiatal csellista nemrég elnyerte a Bécsi Filharmonikus Zenekar két évre szóló akadémiai ösztöndíját, így 2021-től 2023-ig részt vehet a zenekar oktatási programjában, és szerepelhet koncertjein.í

 

 

IX.

BELGIUMI NEMZETKÖZI VERSENYEN LETT DOBOGÓS

BURCSIK DÁVID

 

A LFZE BA 1. évfolyamos ütőhangszeres növendéke az International Percussion Youth Competition Belgium elnevezésű megmérettetésen harmadik helyezést ért el.

Burcsik Dávid (lfze.hu)

 

A 2021. július 17-én véget ért verseny dallamhangszeres és B életkori kategóriájában, Bruce Hamilton Interzones című darabjának előadásával nyerte meg a díjat a Zeneakadémia diákja, hat döntős társa közül. A belga királyné fővédnökségével megvalósuló eseményt a nagy hírű Universal Marimba Competition Belgium részeként, kétévente rendezik meg többféle ütőhangszerre, idén 154 jelentkezés érkezett.

(lfze.hu)

 

X.

Sikeresen szerepeltek a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatói és oktatói a Gloria Artis által rendezett I. Nemzetközi Bécsi Tavasz Zenei Verseny hivatásos muzsikusok számára kiírt „F” korosztályában

 

Szóló zongora kategóriában Balog Claudia III. évfolyamos alapszakos hallgató második díjat érdemelt ki. Előadott darabok: F. Händel: Chaconne; A. Schönberg: Hat kis zongoradarab, S.Rachmaninov: esz-moll etűd op. 33. Konzulens: dr. Choi Insu.

 

Zongora négykezes kategóriában Siska Ádám (óraadó tanár) és Kocsis Marcell (művésztanár) második díjat kapott. Előadott darab: F. Schubert: f-moll fantázia.

Szóló vonós kategóriában Villányi Péter II. évfolyamos mesterszakos hallgató harmadik díjat ért el. Előadott mű: J. S. Bach: Chaconne. Konzulens: dr. Zétényi Tamás.

 

Vonós kamara kategóriában Hérics Csenge II. évfolyamos mesterszakos hallgató és Villányi Péter teljesítményét második díjjal jutalmazták. Előadott mű: R. Gličre: Duets for 2 Cellos op. 53. Konzulens: dr. Choi Insu.

 

A teljes eredménylista itt olvasható. A verseny zsűrijébe egyedüli magyarként Farkas Zsolt, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszékének adjunktusa kapott meghívást.

(Győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar)

 

 

XI.

NEMZETKÖZI VERSENYEN ÉRT EL KIMAGASLÓ HELYEZÉST SZABADY ILDIKÓ

 

Szabady Ildikó (zakbk.hu

 

A Zeneakadémia növendéke fuvolistáknak rendezett nápolyi megmérettetésen ért el harmadik helyezést szintén 2021. júliusban.

 

Oross Veronika diákja – aki idén végzett TMA zeneművésztanár szakirányon, jelenleg pedig doktori hallgató – a nápolyi 2. World Flute E-Competition C kategóriájának megosztott harmadik helyezését érte el, második díjat nem adtak ki. A verseny az Associazione Culturale Napolinova szervezésben valósult meg.

(lfze.hu)

jak sora a bécsi versenyr

XII.

AZ LFZE ÜTŐHANGSZERES NÖVENDÉKE NYERT DÍJAT LENGYEL VERSENYEN

Hencz Kornél MA I. évfolyamos ütőhangszeres hallgatónk 3. díjas lett a lengyelországi OPUS 2021 Nemzetközi Zenei Versenyen.

 

A Zeneakadémia növendéke mellett Nagyné Tóth-Poczner Veronika tavalyi vendéghallgató (a Zürcher Hochschule der Künste diákja) a D életkori kategóriában érte el a megosztott dobogós helyezést, szoros versenyben. A megmérettetésre jelentkezőket nemzetközi zsűri értékelte, és négy hangszercsoportban, valamint kamaraformációként lehetett részt venni, ezeken belül több életkori kategóriában.

(lfze.hu)

 

XIII.

VÁRALLYAY KINGA, az LFZE DOKTORANDUSZA OLASZ VERSENYT NYERT MEG

A Doktori Iskola 1. éves zongorista hallgatója a Luccában megrendezett Virtuoso & Belcanto fesztivál versenyén lett a három díjazott egyike.

A nemzetközi eseményen mesterkurzus is zajlott, a megmérettetésen pedig három hangszeres művész kaphatott egy-egy díjat, Várallyay Kinga mellett Dolfin Balázs csellista, a Zeneakadémia volt hallgatója és a lengyel Adam Sauska hegedűs nyert helyezést.

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hallgatok/varallyay_kinga_tegla_fit_825x10000.jpg

Várallyay Kinga

(zenekademia.hu)

 

Dolfin Balázs

(molapapitvany.hu)

 

Jutalmuk egy-egy koncertlehetőség a Berlini Filharmóniában a Deutsches Symphonie-Orchester Berlinnel, a bécsi Musikverein és/vagy Konzerthaus termében a NOW – Nova Orchester Wien együttessel, vagy az Orchestra della Toscanával valamely neves színházban, mint például a firenzei Teatro Verdi. Hogy a díjazottak mely felkérést kapják meg, később derül majd ki.

(lfze.hu)