Ismét hatalmasat DobBantottunk!

 

Lüktető dob-ban ritmusfesztivál – Erdélyi Magyar Televízió (2:06)

 

 

XIV. alkalommal szervezték meg idén a Dob-Ban Ritmusfesztivált 2021. augusztus 13-15. között, melynek a csíkszeredai Mikó-vár adott otthont. A szervezők ezúttal is kitettek magukért, a várudvar ismét megtelt élettel.

 

A fesztivál keretein belül zajlott a VI. Dobmánia Erdélyi Workshop is. A három napos intenzív dobkurzuson Bágyi Balázs és Bordás József nemzetközileg elismert dobművészek tanították a résztvevőket elméletre és gyakorlatra, hogy minél több zenei műfajban helytállhassanak hangszerükkel.

 

Nem csak a dobosok számára zajlott azonban az egész napos program. A várudvar reggeltől estig biztosította a szórakozást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A pince új funkciót kapott: jam- kuckóvá és hangszersimogatóvá vált erre a néhány napra, ahol kicsik és nagyok egyaránt nézhettek meg és próbálhattak ki rengeteg perkúciós hangszert. Délelőttönként Cserey Csaba és csapata tartottak dobkört. Emellett az érdeklődők számára lehetőség adódott hennázásra, a kicsiknek arcfestésre és csillámtetoválások készíttetésére.

 

Vasárnap a Learn2Drum dobiskola diákjainak és tanárainak jóvoltából hallhattunk néhány kis produkciót, majd, aki szerette volna, ki is próbálhatta a dobfelszereléseket.

 

Az esti koncertek sem akárhogy lettek felvezetve. Szervezők, önkéntesek, zeneszeretők indultak végig a városon hangszereikkel, hogy egy felvonulás keretein belül invitálják meg az embereket a közös bulizásra.

 

 

Este pedig indult az a bizonyos buli. A szombati nap koncertsorozatát az Urban Tribal Band indította el, majd a KatanaTrio következett, őket a Free Connection követte, majd az estét Dörnyei Gábor Sextetje zárta, ahol olyan művészeket láthattunk a színpadon, akik nem csupán Európában elismertek, hanem az egész világon számon tartják őket zenész-berkekben. Dörnyei Gábort a világ 10 legjobb dobosának egyikeként tartja számon a DRUMEO. A csapat basszusgitárosa Laurence Cottle, aki olyan művészekkel lépett már fel, mint Eric Clapton vagy a Black Sabbath. A szaxofonon Roberto Manzin volt hallható, akit széles körben Európa legjobbjának tartanak. Zongorán Balogh Zoltán játszott, aki 2. helyezést ért el a floridai Jacksonville Jazz Zongoraversenyen, mellette pedig ikertestvérét is hallhattuk, aki sok más elismerés mellett elnyerte a Montreaux Jazz Guitar verseny 1. díját. Az énekesnő pedig nem más volt, mint a kiváló tehetség, Noemi Nuti.

 

 

Vasárnap méltóképpen zárult a fesztivál. Szabó Zsolt Quintetje után Bordás Józsefet is hallhattuk a színpadon, utána a Funkorpration csapott egy hatalmas bulit. Őket követte a Shádé Rémusz Banda, ahol három generáció állt színpadra, s kápráztatta el a közönséget olyan tánctudással, amelyre azt mondhatjuk: erre születni kell. Végül jött a Besh o droM. És mindenki hagyta a padokat, székeket, felállt és táncolt a világzene ritmusaira és a zenészek elképesztő szólóira.

 

 

Az estéket az örömdobolással folytatták, ahol minden érdeklődő, aki a koncertek után még nem akarta lezárni az estét, fogott egy hangszert, körbeültek, és együtt zenéltek.

 

A fesztivál az Agora Alapítvány szervezésében zajlott, de Csíkszereda Polgármesteri Hivatalától, a Hargita Megyei Kulturális Központtól és Magyarország Főkonzulátusától is sok segítség érkezett. Köszönet illeti továbbá mindazokat, akik valamilyen formában segítettek a szervezésben és a fesztivál megvalósításában. Külön hála a két remek helyszínért, amelyet a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Mikó-vár biztosított.

 

A XIV. Dob-Ban Ritmusfesztivál meghatározó pontja lett a csíkszeredai nyárnak. Várjuk a következő évet, hogy ott folytathassuk, ahol abbahagytuk.

 

Forró-Erős Dóra