A Beethoveni szikra tovább él

 

A Paul Sacher Alapítvány kiállítása beethoven életműVÉNEK XX-XXI. századi befogadásáról

 

(beethoven.de)

 

A Bonnba érkező zenebarátoknak a Beethoven-múzeum meglátogatásával egyidejűleg feltétlenül érdemes időt szakitani a bázeli Paul Sacher Alapítvány időszaki kiállítására: a „Beethoveni szikra” recepciójára a 20. és 21. században. A tárlat felvonultatja – a katalóguson keresztül is – Beethoven hatását olyan kiemelkedő zeneszerzőkre, mint Bartók, Stravinsky, Webern, Ligeti, Varčse, Kurtág, Bárdos és bemutatja Beethoven néhány művének analízisét, valamint alkotói állásfoglalásukat vagy elhatárolódásukat Beethoven idealizálásától (Boulez, Kagel, Berio).

 

Zündstoff Beethoven-Beethoven-Haus Bonn

(stayhappening.com)

 

A kiállított kéziratok, eredeti partitúrák, fakszimilék, autográfok és mediális feldolgozások a Sacher-Alapítvány gyűjteményéből származnak, közöttük Bartók III. zongoraversenyének Adagio religioso – Hálaének – tételének kézirata is. A kiállítási zenedarabok nagyrészt a karmester, Paul Sacher megrendelésére és mecénási tevékenysége folyamán készültek, az ősbemutatók is részben Paul Sacher érdemének köszönhetjük. Ö kezdte el a mai archívum óriási kompozíció gyűjteményének a felépítését, amelyhez ma a legjelentősebb 20. századi és kortárs művek, valamint hagyatékok tartoznak. 

Paul Sacher és Bartók Béla

(hungarianreview.com)

(Photo By courtesy of Balassi Kiadó, Budapest)

 

Paul Sacher (Bázel, 1906. április 28. – Bázel, 1999. május 26.) svájci karmester, mecénás és üzletember. Egyes források szerint több mint 80 művet, más adatok szerint 200-nál is többet komponáltak felkérésére kora legjelentősebb zeneszerzői, köztük Bartók Béla, Paul Hindemith, Igor Stravinsky és Arthur Honegger is.

 

A katalógus (Felix Meyer és Simon Obert munkája) kiválóan ábrázolja a gyűjtemény súlypontjait a Beethoven-kutatásban és témaköreivel összetett képet nyújt Beethoven születésének 251. évfordulóján követőinek tiszteletadásáról, kihangsúlyozva Beethoven jelentőségét az utókor zenei nevelésében. Az időszaki kiállítás 2021. október 3-ig tekinthető meg. A kiállítás keretében a kölni Musikfabrik-Ensemble a múzeum koncerttermében ad koncerteket.

 

Eröffnungskonzert "Zündstoff Beethoven" Kammermusiksaal H.J. Abs Beethoven-Haus Bonn (25:03)

Solisten des Ensemble Musikfabrik: Benjamin Kobler, Klavier Sara Cubarsi, 1. Violine Hannah Weirich, 2. Violine Axel Porath, Viola Dirk Wietheger, Violoncello

 

Neményi-Arndt Katalin