ZEMLÉNYI KATICA KARNAGY KETTŐS SIKERE

 

I.

A Magyar Kultúra Lovagja lett Zemlényi Katica karnagy

 

https://www.voxmirabilis.hu/wp-content/uploads/2020/01/10997458_796367783774174_5509961124683303107_o.jpg

 

Zemlényi Katica ének-zenetanár, karnagy, kántor, orgonista, énekművész

(Mirabilis Kamarakórus)

 

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Olyan kiváló személyek kapják a díjat, akik nemcsak az egyetemes és magyar kultúrát őrzik, ápolják évtizedeken keresztül, hanem alázatos és következetes munkával nagyon sokat tesznek közösségükért, hazájukért.


Idén a kuratórium döntése alapján a kultúra lovagja címben részesült Zemlényi Katica is a „A zenekultúra ápolása érdekében végzett példamutató tevékenységéért”.

 

II.

Kihirdették „A lélek öröme” online verseny eredményeit

„A lélek öröme” I. Országos Online Kórustalálkozó és Verseny címmel hirdette meg zenei fesztiválját a Gyermekjóléti Alapítvány. A program kapcsolódott a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozathoz is. A megosztott első díjat a maglódi Magdala Kórus, valamint a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus kapta.

https://korus.kota.hu/wp-content/uploads/2021/06/Vox-Mirabilis-2021-300x200.jpg

 

A Vox Mirabilis Kamarakórus Arany diplomát kapott és 1. helyezést nyert az online kórusversenyen

 

Vox Mirabilis Kamarakórus, Tisza-Tavi Fesztivál 2020. augusztus 1. Vezényel: Zemlényi Katica (28:42)

 

A pályázaton világi vagy egyházi kórusok vehettek részt a kórus által előadott magyar népdalok vagy magyar egyházi dalok átdolgozásával, amelynek felvétele 2020. december 1. és 2021. május 31. között készült. A Vox Mirabilis Kamarakórus Arany diplomát kapott és 1. helyezést nyert a kórusversenyen.

„Nagy örömmel olvastuk a felhívást, és lelkesedéssel küldtük el a felvételt, amin két igényes művet énekeltünk el (Berkesi Sándor: Uram közel voltam hozzád; Kocsár Miklós: Beatus vir). A két kortárs magyar zeneszerző egyházi műve tartalmilag és zeneileg is nagyon illik egymáshoz. A Vox Mirabilis Kamarakórus elkötelezett híve a magyar kortárs kórusirodalom megismertetésének, ezért volt számunkra fontos, hogy ezen a kórusversenyen is ezt mutassuk meg. Óriási öröm, megtiszteltetés, hogy szakmai zsűritől megosztott 1. helyet kaptunk a Magdala Kórussal együtt.” – nyilatkozta karnagyuk, Zemlényi Katica.

 

Forrás: KÓTA

 

 

III.

ZEMLÉNYI KATICA PORTRÉJA

 

Zenei tanulmányait Balassagyarmaton és Miskolcon végezte zeneelmélet –karvezetés szakon. 1986-ban kántor-karnagyi diplomát szerzett.

Székesfehérváron szólista, orgonista és kántor, a város meghatározó zenei egyénisége.


1997 óta játszik a Vörösmarty Színház zenés produkcióiban, ahol magas zenei tudásával segíti a színészeket, szereplőket. 2003. óta a színház karigazgatója.

Az elmúlt években Magyarországon és külföldön is kiválóan szerepelt a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagyaként.

 

2008-ban XVI. Benedek Pápa magas szintű egyházzenei munkájáért pápai áldásban részesítette. 2010-ben, a 25 éves jubileum alkalmával Spányi Antal megyéspüspök úr kiemelkedő zenei tevékenységéért püspöki elismerésben és dicséretben részesítette. 2012-ben az általa vezetett Vox Mirabilis Kamarakórus ARS MAGNA minősítést kapott.

 

2012-ben kiemelkedő zenei tevékenységéért Székesfehérvár megyei jogú város Fricsay Richárd zenei díjban részesítette. 2016-ban számos jótékonysági koncert szervezéséért Csengőszó díjban részesült. 2017-től a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) Felnőttkórusok Bizottságának vezetőségi tagja és szervezője. Ugyanebben az évben sikerrel végezte el a nemzetközi „Szolnok Masterclass” karvezetői kurzusát Izaki Masahiro tanítványaként. Rendszeresen tart más kórusoknál kurzust, illetve konzultációt, kórusversenyeken zsűriként is jelen van. Szakmai napok szervezője és tanácsadója határon belül és túl is. Szívügyének tekinti a határon túli karnagyok, együttesek segítését, felléptetését és szakmai fejlődését is.


A Vörösmarty Rádió a Nyitány c. klasszikus zenei magazinműsorának szerkesztő-műsorvezetője.

(Mirabilis Kamarakórus)