MÁR KŐBÁNYÁN PRÓBÁL A DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR

 

Túl van a „kőbányai szűzpróbán” a Duna Szimfonikus Zenekar. Az együttest egy fiatal osztrák karmester, Felix Hornbacher dirigálta az első próbán, aki Cherubini, Rossini és Verdi egy-egy darabjával érkezett Budapestre. Az idén hatvanéves zenekar a belügyi szervek saját együtteseként alakult, és működött évtizedekig. Otthona az egykori Lipótvárosi Kaszinó, mostani nevén a Duna Palota volt, amelyet azonban az állam eladott, majd az új tulajdonos augusztus végével bezárt. A zenekart Kőbánya önkormányzata örömmel befogadta, és a Dreher (Kőbányai) Sörgyár egykori 1. számú telepén, az S1 néven ismert fejlesztési területen nyújtott számára otthont. Az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében a Duna Szimfonikusok a jövőben különböző kerületi rendezvényeken adnak majd kisebb-nagyobb koncertet, és a tervek szerint az iskolai zeneoktatásba is bekapcsolódnak. A zenekar új fenntartója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének nonprofit cége, a Magyar Élőzene Kft. lett. A szakszervezet a Kőbányai Zenei Stúdió fenntartójaként több mint 20 éve van jelen a kerület művészeti életében.

 

Felix Hornbacher

 

Rudnyiczky Tatyjana (koncertmester) és Boniszlavszky Attila

 

Demeter Tibor (klarinét), Demeter László (fuvola), Kiss Gábor (fagott), Lukács-Borbély Andrea (harsona) és Jordán-Szkordilisz Emília (oboa)

(A szöveg és a képek forrása: Kőbányai Hírek - facebook)

 

***

„Amit tettünk, az a többi zenekari művész és együttes érdekében is történt”. Az MZTSZ vállalásával folytatódik a Duna Szimfonikusok története (Réfi Zsuzsanna)

(Parlando 2021/4.)