Kilencedik alkalommal rendezzük meg 2021. november 9-15-e között a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán

 

Ezen a verseny a 9-23 éves korosztály, 5 korcsoportban és két fordulóban méri össze tudását. Idén 19 országból, 78 rekord számú csellista adta le jelentkezését. Nagy örömünkre Magyarországot 19 gordonkás fogja képviselni, rajtuk kívül a tengerentúlról Dél-Koreából, USA-ból, Japánból és Taiwanról is érkeznek versenyzők Várpalotára.

 

A 7 tagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagjai: Benkő Szabolcs csellóprofesszor Budapest, Pólus László csellóprofesszor Pécs, Susan Moses csellóprofesszor, Bloomington, USA; Kangho Lee csellóprofesszor, Dél-Korea; Matias de Oliveira Pinto csellóprofesszor, Németország, Zdzislaw Lapinski csellóprofesszor, Lengyelország.

 

Az elmúlt 21 év alatt a versenyző csellisták az egész világon hírét vitték rangos versenyünknek.  A leendő művészek fejlődésének fontos állomása a verseny. A jelentkezők között a különböző országok legjobbjai érkeznek Várpalotára, akik között sokan országos, nemzetközi versenyek győztesei.

 

Az előző versenyek nyertesei olyan kimagasló tehetségű csellisták voltak, mint Várdai István és a román Andrei Ionita, akik később a Csajkovszkij gordonkaverseny győztesei lettek, ma már tanítványaik versenyeznek.

 

Nagy öröm számunkra, hogy sokan visszatérnek többedszerre versenyezni, az őket felkészítő nemzetközi hírű tanárok újabb és újabb kiváló csellistát neveznek versenyünkre.

 

Különdíjként a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar ismét koncertlehetőséget ajánlott fel 1-1 versenyzőnek.

 

A nemzetközi verseny az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával valósul meg.

http://www.popper-cello-competition.com/

facebook: international cello competition 'david popper' for young cellists

 

 

Szili Gabriella

versenyigazgató