ELHUNYT DR. KELEMEN LÁSZLÓ

 

háziorvos, belgyógyász-angiológus szakorvos,

a Semmelweis vonósnégyes ALAPÍTÓ primáriusa

(1949-2021)

 

Dr. Kelemen László

(Fotó: Harmos Réka)

 

Életének 72. évében elhunyt dr. Kelemen László háziorvos, belgyógyász-angiológus szakorvos. Távozását nem csak hozzátartozói, barátai, betegei gyászolják, hanem az orvosszakmán kívül hazánk zeneművészei is, hiszen kiemelkedő amatőr muzsikus is volt.

 

1949. augusztus 10-én született Ürömön, vasutas családban. Már négyévesen emlegette, hogy orvos lesz, talán sérv- vagy mandulaműtétje után hozta meg ilyen piciny korában e döntését. Az ürömi kultúrházban, a falu egyetlen tv készülékén egy focimeccs szünetében felcsendült egy hegedűszóló. Édesanyjától hegedűt kért, amelynek feltétele az volt, hogy majd eljátssza az „Eltörött a hegedűm” című nótát. Zenei tehetségét barátjuk, a falu plébánosa fedezte fel, s ennek nyomán be is íratták a helyi zeneiskolába. Később Batári József, az operaház volt koncertmestere tanította, aki zenei példaképe lett. Az Árpád Gimnázium tanulójaként is komolyan muzsikált, ám gyerekkori álmáról nem tett le, így az orvosegyetemen folytatta tanulmányait. Kiváló eredménnyel diplomázott, és a Budapesti MÁV Kórház Belgyógyászati Osztályán kapott állást. Szakorvosi vizsgája után angiológiai szakrendelésen dolgozott, de a háziorvosi munka egyre jobban vonzotta. Az Újpesti Háziorvosi Szolgálattól kitüntetéssel ment nyugdíjba.  Imádott feleségét, Konstit osztályos nővérként ismerte meg, aki mindvégig háziorvosi asszisztense maradt. 

„Másik élete” a zene, a Semmelweis Kamarazenekar (medikus- majd orvoszenekar) volt, amelynek több mint ötven évig volt a koncertmestere. Számtalan emlékezetes hangverseny, szólistaprodukció fűződött nevéhez. Tardy László, a Mátyás Templom neves karnagya vezette végig a zenekart, közös munkájuk, barátságuk egy emberöltőn át tartott. 

 

A Semmelweis vonósnégyes egy fényképezés miatti próbaszünetben: dr. Kelemen László (I. hegedű), dr. Székely György (II. hegedű), dr. Ostoros Gyula (brácsa)

és dr. Asbót Richard (cselló)

(m. facebook.com)

 

1983-ban három orvos-zenész barátjával vonósnégyest alapított Semmelweis Vonósnégyes néven, amelynek 37 éves prímhegedűsi koncertkarrier lett az eredménye. A végig ugyanabban a felállásban muzsikáló, itthon és külföldön is koncertező „orvosnégyest” a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a kiemelkedő amatőr zenészeknek alapított „MusicaDilecta” díjjal jutalmazta. Neves profi muzsikusok ismerték el tehetségét és teljesítményét. Tátrai Vilmos személyesen méltatta hegedűjátékát. Mások közös fellépéseket, kamaramuzsikálást vállaltak Lacival és az orvoszenekarral vagy a vonósnégyessel. A teljesség igénye nélkül: Berkes Kálmán, Devich Sándor, Frankl Péter, Granik Anna, Kaczander Orsolya, Käfer György, Kistétényi Melinda, Konrád György, Mucza Gabriella, Nagy Enikő, Perényi Eszter, Prunyi Ilona, Rajk Judit, Rolla János, Sándor Anna, Simon Izabella, Sümegi Eszter, Szentpétery Gabriella, Szutrély Katalin, Varga Csilla, Várjon Dénes, Vásáry Tamás.

 

 

A Semmelweis vonósnégyes archív fotóján balról az első dr. Kelemen László. Mellette orvos-muzsikus kollégái: dr. Székely György (II. hegedű), dr. Ostoros Gyula (brácsa) s dr. Asbót Richard (cselló)

(Fotó: Csibi Szilvia)

 

A Semmelweis vonósnégyes koncert felvételeiből:

https://www.youtube.com/watch?v=oCboEkQc_ig (26:20)

Orvosnégyes–portréfilm a 30 éves a Semmelweis vonósnégyesről

1983-ban négy fiatal, zenekedvelő orvos alakította meg a Semmelweis vonósnégyest. Első fellépésük az óbudai Zichy kastélyban volt.  Az együttes tagjai az alapítás óta nem változtak: dr. Kelemen László - I. hegedű, dr. Székely György - II. hegedű, dr. Ostoros Gyula - brácsa. dr. Asbót Richard - cselló.  Heti rendszeres próbáik mellett évente 5-6 nyilvános koncertet adnak. Kedvelt koncert helyszíneik egyebek mellett az Óbudai Társaskör, a fóti katolikus templom, a Bartók Emlékház.  Fennállásuk 25. évfordulójára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „MusicaDilecta” díjban részesítette az egyedülálló orvos vonósnégyest.

 

https://www.youtube.com/watch?v=w26p2gQXv-A (2:55)

Vivaldi: Stabat Mater I. tétel,

Rajk Judit és a Semmelweis vonósnégyes, continuo: Dargay Marcell.

A felvétel 2016. július 3-án készült a fóti katolikus templomban.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=JSFv64JkRpg (16:07)

J. Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán-részletek

A Harmónia Orvosklub rendezvénye a Semmelweis Szalonban 2017. november 16-án.

 

A covid járványt megelőzően kezdődött betegsége, amelyet mindvégig hősiesen viselt. Végül egyik volt muzsikustársának írásából idézünk:

„Kelemen Laci elhunyt... Tudtuk, hogy már régóta hajszálon függ az élete, mégis megrendültünk a hír hallatán. Laci elment. Nincs már jelen a több mint 50 éve kitartóan zenélő orvos prímás. Nincs már jelen, mégis köztünk maradt.

Laci betegei mellett is azzal a makacs elszántsággal állt ki, mint az aktuális vonósnégyes első szólamának bravúros megszólaltatásakor az orvos-vonósnégyesben. Egész emberit nyújtott tehát reggeltől reggelig. Két egész hivatás egy teljes embert követel. Veszélyes az élet, még inkább öl a mérgező dohányfüst. Két cigaretta elszívásának szünetében megszólalt a csoda. Legtöbbször az Ő vonója alatt.

A Semmelweis Kamarazenekar próbái az elmúlt évek során hasonlóan kezdődtek. Laci ott van és megadja a hangot. Halkan, tisztán, a csöndet megtörő alázattal. Ez a halk hang fog nekünk hiányozni. Ez a tehetség és rátermettség. Laci beint és szemüvegén megcsillan a fény. Játékával a zene és az ember szeretetét fejezi ki, fogja egybe.

Béke és Harmónia uralkodjon körülötte! (Dr. Kádár János)

 

A nekrológot írta: Dr. Székely György