Elhunyt TIHANYI GELLÉRT

 

KARINÉTMŰVÉSZ-TANÁR

(1953-2021)

 

Tihanyi Gellért

(discogs.com)

 

Tihanyi Gellért 1953-ban született. Nyolcéves korában kezdte zenei tanulmányait. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, ahol Vécsei István, Kovács Béla, Kurtág György, Simon Albert és Pernye András voltak a mesterei.

Tagja volt a Magyar Állami Operaház zenekarának, majd a kortárs zenét játszó 180-as csoportnak, de gyakran koncertezett a Budapesti Kamaraegyüttessel, a Takács-Nagy és a Bartók vonósnégyessel, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával is. A klarinétirodalom klasszikus művei mellett rendszeresen játszott kortárszenét, hallható (többek közt) Kurtág György, Melis László, Faragó Béla darabjainak rádió-, illetve lemezfelvételein; nevéhez fűződik Steve Reich New York Counterpoint című művének magyarországi bemutatója. 2001-ben "Kurtág, Bartók, Faragó, Stravinsky, Reich" címmel jelent meg szólóalbuma a BMC Records gondozásában. Pályája során mindvégig megőrizte nyitottságát más műfajok iránt: rádiójátékok, filmek, jazz- és rockzenészek felvételeiben is közreműködött.

Szólistaként és kamaramuzsikusként is számos magyar és külföldi szerző művének ősbemutatója fűződik nevéhez. Vendégszerepelt az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Csehországban és Szlovákiában. Játékát professzionalizmus, vagány virtuozitás, érzékenyen olvadó, viaszosan lágy, éneklő klarinéthang jellemezte, kamarapartnerként türelem és derű kísérték. (BMC)

 

Contrasts, three pieces for clarinet, violin & piano, Sz 111. / BB 116: III. Sebes (Fast dance)... (7:16)

Bartók Béla: Kontrasztok klarinétra, hegedűre és zongorára (Sz 111. / BB 116)

III. tétel - Sebes (Allegro vivace)

Tihanyi Gellért (klarinét), ˇSelmeczi János (hegedű) és Rohmann Imre (zongora)

℗ 2001 BMC Records

 

Tihanyi Gellért

(bmc.hu)

 

Nagyon kedves volt kollégánk (klarinétművész, zenetanár) szilveszter hajnalán elhunyt.

5 évvel ezelőtt még iskolánkban tanított, a gyerekeknek, a zenének élt. Kicsit más világban élt, nem nagyon akarta elfogadni, hogy a világ felgyorsult, az értékrendek megváltoztak. Emlékszem rémült tekintetére, amikor egy-egy dokumentumot ki kellett tölteni, eluralkodott rajta a kétségbeesés. Ugyanakkor hitt a maradandó értékben, hitt a szépségben, a tisztaságban. Hitte, hogy az élet csoda, hitte, hogy valaki nagyon vigyáz ránk...  

Nagyon szeretett iskolánkban tanítani, kollégái, zenésztársai, tanítványai imáikba fogadják Őt.  

 

Vargáné Benyus Bernadett