Átadták az Istvánffy Benedek-díjat

 

Molnár Viktor Miracles of Interstellar című művéért

 

 A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 21-ik alkalommal ítélte oda a klasszikus magyar zeneszerzőről elnevezett Istvánffy Benedek-díjat, amelyet évente egy 40. évét még be nem töltött zeneszerzőnek az előző évben bemutatott komolyzenei művéért adományoz az egyesület elnöksége.

 

Viktor MOLNÁR: Miracles of Interstellar (2020) (12:06)

SZALLER István (alt szaxofon), NÉMETH Gábor (hegedű) SZŐCS Henrik (zongora)

Zenei rendező: TÓTH Ibolya (Phoenix Stúdió)

(2020.X.21.)

 

2021-ben Molnár Viktor Miracles of Interstellar című kamarazenei kompozíciója nyerte el a 200 000 Ft-tal járó Istvánffy Benedek-díjat. Az elismerést – a pandémia okozta késés miatt – a MÁV Szimfonikus Zenekar január 20-i Müpa-beli hangversenyén, Molnár Viktor Mars Mission című – a Müpa zeneszerző pályázatán díjnyertes – zenekari alkotásának bemutatóját követően Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének tiszteletbeli elnöke nyújtotta át Molnár Viktornak.

 

 

Hollós Máté - Magyar Zeneszerzők Egyesületének tiszteletbeli elnöke és Molnár Viktor zeneszerző

(Fotó: MÁV Szimfonikus Zenekar /Posztós János)

 

Molnár Viktor a fiatal magyar zeneszerzőgeneráció egyik meghatározó képviselője, aki műveivel legnagyobb részben társadalmunk és a minket körülvevő világ jelentős aktualitású problémáira, kérdéseire reflektál. Zenéjével erős és emlékezetes hatást gyakorol hallgatóira, és ehhez gyakran hívja segítségül a társművészeteket, az élő- és előre rögzített elektronikát vagy a popkultúrából ismerős eszközöket, de a társművészetek is inspirálódnak munkáiból. Alkotóként a jelenhez kapcsolódni – ez a cél egyfajta esszenciája is munkájának, melyet számos elismeréssel, legutóbb a Müpa 2020-as zeneműpályázatának díjaival, 2021-ben Junior Artisjus Díjjal[1] és Istvánffy Benedek-díjjal, valamint a 2020-as ausztriai Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny I. díjával is értékeltek. Molnár Viktor rendkívül tudatosan épített szakmai pályafutásának központi célja a kortárszene fiatal korosztállyal való megismertetése és megszerettetése. Mindezt olyan előadóművészekkel és alkotókkal együttműködésben valósítja meg, akiknek hozzá hasonlóan szívügye olyan hiteles, őszinte és aktuális előadások létrehozása, amellyel elgondolkodtatják, megérintik a közönséget. A 2019-ben a Zeneakadémián Varga Judit, Bolcsó Bálint és Vajda János tanítványaként végzett zeneszerző az Egy Hangversenyteremért Alapítvány online zeneműkiadó professzionális kottagrafikusa és szerkesztőségi tagja, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium és a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola tanára.

 

(Belinszky Anna)

  


[1] Molnár Viktor | Artisjus-díj 2021 (2:01)

„Bár lírai, művészi alkat, mégis otthon érzi magát a XXI. század zajos világában. Nemcsak magabiztosan mozog e robogó világban, hanem abban élve, alkotva, pontosan tervezi jövőjét. Tudatos minden zeneszerzéssel kapcsolatos mozdulata. Tipikus versenyző alkat – lesi, keresi a lehetőségeket, ahol megmérettetheti magát kortársaival. A megannyi elnyert díj azonban nem megnyugtatja, hanem új és újabb kihívások felé hajtja” – jellemzi laudációjában Bánkövi Gyula.