PANNON MISE ŐSBEMUTATÓ - PTE PANNON GYERMEKKAR karácsonyi koncert (38:38)

 

SCHÓBER TAMÁS: PANNON MISE - ŐSBEMUTATÓ

Előadta: PTE Pannon Gyermekkar

Közreműködött: a Harmónia vonósnégyes (Büttner Orsolya, Bartha Noémi-hegedű, Ján Fruzsina-brácsa, Szakács Viktória-gordonka) és Hodozsó György (zongora)

Vezényelt: Schóber Tamás

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM A PTE PANNON GYERMEKKAR KIEMELT FŐ TÁMOGATÓJA

PTE Pannon Gyermekkar karácsonyi koncertje az Irgalmas rend pécsi templomában, 2021.december 17-én.

(Pécs, Széchenyi tér 5.).

 

A Pannon mise újabb kiadása igazi csemege azoknak, akik már az első kiadással megismerkedtek. Az első kiadás  a Schtudioton Zenei Alkotóműhely feldolgozásában, főleg digitális eszközökkel történő a megszólalás, míg a második lemezen lehetőség nyílt arra, hogy valódi hangszerek és kórus szólaltassák meg ezt a szakrális zenét.

 

Pannon Mise - EP by Hodozsó György, Schóber Tamás, Pannon ... (6 dal, 27 perc)

(2021 Schóber Kft.)

 

 

Különlegessége a műnek, hogy gyermekkarra íródott, ami eleve ritkaság. Ami még ezen is tud fokozni az az, hogy a gyerekek kíséretét egy vonósnégyes és egy zongora kíséri, vagyis klasszikus értelembe véve egy zongoraötös. 


Ezeknek az előadói követelményeknek megfelelően szólal meg a Pannon mise. 


A továbbiakban a szerző, Schóber Tamás mutatja be a művét: A PANNON MISE 2020-ban íródott a PTE Pannon Gyermekkarnak. Forrongó, változó világunkban így szerettem volna letenni voksomat egy értékrend, egy kultúra mellett! Mivel ezt a művemet is gyerekeknek írtam, fontosnak érzem, az ő nevelésük szem előtt tartását is. A gyermekkar mellett egy vonósnégyes és egy zongora szólaltatja meg a művet. Mivel a mű teljesen új ezért nem a műben rejlő érdekességekről szeretnék írni, hanem most az előadókat, a szerzőt szeretném alaposabban bemutatni a Dalok.hu közönségének.”

 

Harmónia vonósnégyes 2013-ban alakult a Pannon Filharmonikusok művészeiből. Számos koncertet adtak országszerte, felléptek a Filharmónia Magyarország sorozataiban, a Bartók Szemináriumon, a bécsi Stephans-dómban, jótékonysági koncerteken. Szívesen működnek együtt kortárs szerzőkkel, mutatnak be új zeneműveket.

 

Az együttes tagjai:

Büttner Orsolya – hegedű
Bartha Noémi- hegedű
Murim Jaroslav- brácsa
Szakács Viktória- cselló  


PTE Pannon Gyermekkar 2015-ben, a Pannon Zenei Egyesület elhatározása szerint alakult meg Schóber Tamás vezetésével. A karnagy segítője Rébék-Nagy András, aki a kezdetektől kezdve vezénylésével, magas szintű zongorajátékával nagyban hozzájárult a kórus sikereihez. Egy év szigorú gyakorlás után léptek először színpadra, koncertjük védnöke Kodály Zoltánné volt. A sikeres kezdést egy Szaporcán, a Bőköz Fesztiválon megvalósuló koncertezés követte. Első külföldi szereplésük NEW YORK-ban, a Carnegie Hallban valósult meg!  Több mint 100 sikeres koncert után 2019-ben 24 napos KANADA-USA turnén vesznek részt, ahol a 24 nap alatt 23 koncertet adnak, megtettek 40.000. km-t, 10-szer szálltak repülőre, utaztak szárazföldön és hajóval is. Calgary, Vancouver, Missoula, majd San Francisco, Los Angeles, Cleveland, New Brunswick, New York állomásokkal valósult meg a turné. 2020 januárjában Japán turnéra és versenyre indultak. Énekeltek Tokióban, Kyotoban, Kobeban és Oszakában is. Díjnyertesként tértek haza. Külföldi koncertjeiken mindvégig a magyar gyermekkari kórusirodalom gyöngyszemeit mutatták be.

 

A PTE Pannon Gyerrmekkar New York-ban (2017)

(Forrás: Facebook)


 

és a pécsi karácsonyi koncerten (2021. XII. 17.)

(Forrás: YouTube)


 Schóber Tamás zeneszerző, karnagy, tanár több mint 40 éve szolgálja Pécs város zeneszerető közönségét. Zeneszerzői tevékenysége is több évtizedre nyúlik vissza. Ez a tevékenysége sokrétű. Több műfajban alkot, a kisebb kamaraművektől egészen a monumentális nagyságú koncert szimfonikus zenekarig szólaltatja meg a hangszereket. A középpontban azonban leggyakrabban az énekhang, azok közül is a gyermekhang áll. Művei jól énekelhetők, ám korántsem mondhatók könnyűeknek. A zene emberekre gyakorolt pozitív hatását, a Kodály Zoltán nevével fémjelzett zenetanítási metodika gyakorlati alkalmazását szem előtt tartva valósítja meg bemutatóit, komponálja műveit. Ezek a művek gyakran csendülnek fel hazánkon kívül külföldi rádióállomásokon is, az internetnek köszönhetően pedig világszerte nagy érdeklődés övezi a magyar zene eredeti képviselőjét. Így Kanadában a Magyar Híd Rádió Vancouver, a Független Magyar Rádió Torontó, az USA-ban a Bocskai Rádió Cleveland, Ausztráliában a Mozaik Rádió Sydney hallgatósága is folyamatosan, első kézből ismerkedhet meg műveivel. Ezeken kívül a világ legnagyobb zenemegosztóin (Apple Music, Spotify stb.)  is elérhetők albumai. A kész alkotások személyes tolmácsolás útján is célba találnak.


A megalkotott művek sikere Európán kívül Kínában, Kanadában az USA-ban és Japánban is igazolódott. Amerikában folyamatosan bemutatásra kerültek Schóber Tamás művei, Japánban pedig már a versenyprogram részét is képezték. A karnagyi és szerzői munka így tökéletes egységet alkotva gazdagítja Pécs, a PTE, Magyarország kulturális palettáját.

 

2017-ben a New York-i Carnegie Hallban megvalósuló koncert út kapcsán a MANHATTAN CONCERT PRODUCTION lehetőséget biztosított művei bemutatására, ami a szakmai elismertség csúcsát jelenti. 

 

Az album ITT tölthető le.

 

ITT pedig a nemzetközi platformokon érhető el.

 

Biljarszki Emil 

 

Az írás forrása:

 2022. 01. 03.