Samodai-Szives Duó az Unerhörte Musikon

 


https://encrypted-tbn2.gstatic.com/faviconV2?url=https://allevents.in&client=VFE&size=32&type=FAVICON&fallback_opts=TYPE,SIZE,URL&nfrp=2

AllEvents.in

Samodai-Szives Duo | Incantation 2.0 - 07.12.2021 - Unerhörte Musik,

(Berlin, 2021. XII. 7.)

 

Berlin korunk kortárszenei fellegváraként naponta 20-25 experimentális, kortárszenei és avant garde koncertnek ad otthon, melyek között kiemelkedő a heti rendszerességgel zajló Unerhörte Musik a Berlin Kabarett Anstalt, azaz a BKA-Theatre színpadán. 1989 óta hetente ad otthont különböző kortárszenei eseményeknek és performanszoknak. Fő fókuszában a 21. század zenéje áll, így elvárás az előadóktól, hogy repertoárjukon szerepeljenek európai és német szerzőktől származó, még be nem mutatott művek. Az előadásokat egy négytagú, szerzőkből és elóadóművészekből álló kuratórium válogatja ki.

 

Samodai Bence János (trombita) és Szives Márton Gábor (ütőhangszerek) Duó


A Samodai-Szives Duó ütőhangszerek-trombita párosa 2020-ban kapott meghívást az Unerhörte Musik koncertjei közé német-magyar szerzőket felvonultató repertoárjával, a koncert ezen a linken nézhető vissza: 
https://www.youtube.com/watch?v=L7-zTK4G-wc


                             
Program:

1.      Ralf KleinehandingVon Haupt und Nebenstraßen (1999)

2.     Ralf Kleinehanding: Als wäre nichts gewesen (1999)

3.      László DubrovaySolo No. 15. B (2021) Szives Márton részére

4.      Albert Márkos: TUTUN (2021) Samodai-Szives Duó részére

5.      Martin DaskeFoliant 33 (2014)

6.      Pčter KőszeghyBOT (2021) a Samodai-Szives Duó részére

7.      Albert Márkos: Canzoni senza parole (2020)

Fő gerincét a repertoárnak olyan művek alkották, melyeket nekik írtak vagy amiken együtt dolgoztak a szerzőkkel. Ralf Kleinehanding darabjai az ütő-trombita repertoárban Európában klasszikusnak számítanak, s a Duó is sűrűn dolgozik együtt Kleinehandinggal. A Von Haupt- und Nebenstrassen és az als wäre nicht gewesen más Kleinehanding-darabok mellett a Duó visszatérő koncertanyagába tartozik. Kötődésüket a szerző 2021-ben egy újabb darabbal tüntette ki, melynek bemutatója 2022-ben lesz.

 

Márkos Alberttel a Duó két éve dolgozik együtt az élő alkalmazott zenét és a koncerttermi stílust ötvöző darabjain. A Canzoni senza parole egy nap eseményeit dolgozza fel a nyugodt hajnaltól a vad éjszakáig, míg a Tutun - utalva a szívdobbanásra, a fakopáncsok hangjára, ráadásul románul dohányt jelent - keretes szerkezetében két kocsmajelenet keretez egy erdélyi természeti hangkavalkádot, melyben tökéletesen ki tudja használni az ütőhangszerek, üvegek és falapok lehetőségeit és mikrotonális játékait.

 

Duó-darabok bemutatóját Kőszeghy Péter BOT című ciklusának folytatója tetőzte be, melyet 31 tételben a Samodai-Szives Duó számára ír magyar folklór motívumokra építve. A Fanyűvő, Kőmorzsoló, Vasgyúró hármas folytatása a 2021 augusztusában a potsdami Intersonanzen Fesztiválon - szintén a Duó számára írt és általuk bemutatott - Hold Atya, Víz Anyó és Kapanyányi Monyók trilógiának, így felelevenítve a Fehérlófia mondakört. A ciklus részleteit az Intersonanzen Festival-on és az Unerhörte Musikon mutatják be a világnak. A sorozatot a Duó és a szerző még folytatják a következő években, hogy egy teljes magyar népi szimbólum-ciklus-koncertet hozhassanak létre

 

Ám nem csak kamaraműveket, hanem virtuóz szólókat is láthattunk a koncerten! Szives Márton ütőhangszeres művész Berlin és Budapest kortárszenei életét is megjelenítette egy-egy kiváló szóló előadásában. A Solo No. 15/B Dubrovay László legújabb virtuóz szóló darabja marimbára, melyet Szivessel dolgozott ki, s neki is ajánlotta. Nem csak a hangszer teljes birtoklását, hanem értő zeneiséget is megkövetel az előadótól a mű, melyet Szives e koncerten mutathatott be harmadszorra.

 

Martin Daske Foliant 33 műve európa-szinten is különleges. A Foliant ciklusok csupa olyan szóló művet sorolnak fel, melyeknek kottája nem a hagyományos rendszerre épül: installációk, kis szobrok alapján kell a szerző gondolatait és struktúra-vízióit az előadónak visszaadnia. Szives, a szerzővel külön egyeztetve a minimal-art felfogást követve mindössze két hangszeren, egy marimbán és egy timpanin oldja meg a "kotta" kivételesen aprólékos és színes utasításait.


A Duó tovább dolgozik magyar és külföldi kamara- és szóló kortárszenei művek inspirálásán és feldolgozásán. E koncert és a nemrég megjelent albumuk, az Incantation e munkájukat összegzi 2021-ig. A CD már a neten és a hazai könyvtárakban is elérhető lesz 2022-től.