SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

az Erkel Ferenc Társaság 2021. évi tevékenységéről, programjairól

 

Az Erkel Ferenc Társaság (5700. Gyula Városház utca 13., Adószám: 19061089 - 1 - 04 Bankszámla-szám: MKB Bank Zrt. 10300002-10631288-49020011) 2021-ben saját bevételein (tagdíjak, pénzintézeti kamatjóváírás) felül a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia működési és pályázati céltámogatásaiban részesült a művészeti területen ellátott szakmai munkájának segítése, illetve működési feltételeinek biztosítása céljából. A támogatásokat az Egyesület - a 2020-2021. évi pandémia okozta korlátozások miatt - a benyújtott költségtervekhez képest módosított tartalommal, ám a pályázati célokat szem előtt tartva, azok lehetőség szerinti legjobb megvalósulásának érdekében használta fel.

 

A 2021-es esztendő elején folytatódott az a fajta tevékenységünk, amelyet a világjárvány kényszerített ki már az előző évben. Sajnálatos módon háttérbe szorultak a koncertlehetőségek, így a közösségi élmények, s ekkor elsősorban az online térben tudtunk utat találni. Erre viszont szerencsés módon lehetőséget adtak az egy évvel korábban a Nemzeti Múzeumban rögzített Szózat-, és Hymnusz-pályázati felvételek. A Budapesti Filharmóniai Társasággal karöltve a Magyar Kultúra Napjára létrehoztuk A Magyar Himnusz oldalát (https://www.magyarhimnusz.hu/), s ugyanezen a napon mutattuk be "A Himnusz regényes története" filmünket is (https://www.youtube.com/watch?v=1iPMW8Rb9jI). A honlap összefoglaló tanulmányának megírására felkértem Dr. Batta András Erkel- és Széchenyi díjas zenetörténész professzort, aki rendkívül igényes, ugyanakkor mindenki számára olvasmányos formában mutatja be nemzeti fohászunk irodalmi és zenei keletkezéstörténetét. Tanulmánya mellett helyet kapott a korabeli pályázati művek bemutatása, nemzeti fohászaink felvételei eredeti formájukban, a Kontrapunkt Kiadóval és Andorka Péter zeneszerzővel való együttműködésünk révén mindenki számára szabadon letölthető, autentikus kották, s egy idővonal is. Rövid időn belül a honlapnak és a Himnusz-filmnek több tízezres megtekintője lett, s ez tendencia azóta is folytatódik.  

 

Az Erkel Ferenc Társaság elnöksége a Magyar Kultúra Napja alkalmából egyöntetű döntésével a Társaság Tiszteletbeli Tagjává avatta Tóth Lászlót, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnökét és Becze Szilviát a Bartók Rádió kiemelt műsorvezető - szerkesztőjét, az elmúlt két esztendő számos Erkel-, és Himnusz rendezvényének háziasszonyát, a Himnusz regényes története film zenei vonatkozású főszereplőjét. Az átadási ceremóniát virtuálisan, online módon tudtuk megszervezni, a tényleges átadásra csak júniusban kerülhetett sor.

 

Február végét szomorú események árnyalták: ugyanazon a napon hunyt el dr. Bencze Izabella és Erkel Ferencné Katalin; mindketten hosszú küzdelem után maradtak alul a betegséggel szemben. Katalin temetésére márciusban Debrecenben került sor, Izabellát pedig később, májusban búcsúztathattuk a Fiumei úti Sírkertben.

 

Ugyanakkor új tagokkal is bővült Társaságunk: Dobák Gábor, Mátraszentimre és környéke településeinek lelki vezetője, a galyatetői Kodály-kápolna "őre", katolikus vendégházak igazgatója személyében, valamint dr.Windhager Ákos irodalom-, és zenetörténésszel, továbbá Erkel Ferencné Katalin leányával, Erkel Patrícia családjával együtt.

 

Március 15-én megannyi más programmal együtt sajnos ismét elmaradt a hagyományos Történelmi Hangversenyünk. Azonban – mintegy „programpótló” gyógyírként – felajánlás érkezett Marosvásárhelyről; Erkel egykori személyes tárgyainak átadása az Erkel család erdélyi ágának részéről. A felajánlott tárgyak: egy művészien faragott elefántcsont karmesteri pálca markolat, egy kapcsos fényképalbum, melyet Erkel operai művésztársai ajándékaként kapott a Hunyadi László 200. előadása alkalmából 1874-ben és a pályatárs Liszt Ferenc portréja, melyet Liszt névjegyével együtt adott át neki.

 

Mintegy két hónappal a Magyar Himnusz honlap indítása után felkérésünkre Csikota József fúvószenekari karmester, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége – WASBE-Tagszervezet elnöke elkészítette Erkel autentikus Hymnuszának ifjúsági és koncert-fúvószenekari változatát a Kontrapunkt Kiadó kiadásában, amely azóta szintén ingyen letölthető mindenki számára.

 

Április 11-én, a Magyar Költészet Napjára készült el a Budapesti Filharmóniai Társasággal közös újabb filmünk, ezúttal Vörösmarty Mihály és Egressy Béni fohászáról, „A Szózat regényes története” (https://www.youtube.com/watch?v=eXpQa0iye3s) címmel, Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia műsorvezető közreműködésével.

 

A legközelebbi eseményre a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége szervezésében megvalósult országos "Grand Opening – Összefogás" hangversenyek keretében Gyulán került sor június 5-én a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és az Erkel Ferenc Vegyeskar részvételével, Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Perlaki Attila karnagy, valamint e sorok írójának vezényletével. Amikor a közönség és a résztvevők számára egyaránt nagy élményt adó ünnepi hangverseny végén, annak koronájaként belekezdtünk a Hymnusz éneklésébe, megszólalt a Nádi Boldogasszony templom harangja... Néhány nappal később volt 125 éves évfordulója az 1896-ban felállított gyulai Erkel mellszobor avatási ünnepségének. Ez alkalommal Béres István gyulai főépítésszel és ismét a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral tettük le a tisztelet virágait a város nagy szülöttéről készült műalkotásnál. Röviddel ezután pedig már Budapesten a Várbazár szabadtéri színpadán a Budapesti Filharmóniai Társaság hangversenyét hallgathattuk Erkel és nemzeti fohásza kettős évfordulóján.

 

Június 18-án többszöri halasztást követően végre sor kerülhetett a Gyulai Virtuózok hangversenyére, valamint a márciusban adományozott tárgyak átadási ceremóniájára és új Tiszteletbeli Tagjaink avatási ünnepségére. A 2020-21-es tanév-évad Erkel-ösztöndíjasai: Rózsa Kitti énekművész, valamint Szegedi Réka Panna blockflötén, és Pusztaszegi Ákos trombitán brilliáns szabadtéri koncertet adtak az Almási-Kastély parkjában a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Az ünnepséget személyesen tisztelte meg jelenlétével Szőnyi Martha és Szőnyi Zsuzsa, s adták át ünnepélyes keretek között a Marosvásárhelyen 2019 nyarán elhunyt Szőnyi Zoltán zongoraművész-karmester, Erkel ükunokája hagyatékából kiválasztott tárgyakat Gyula Város számára. A koncerten elhangzó darabok között került sor az Erkel Ferenc Társaság Tiszteletbeli Tagja Díszoklevelek átadására. A januári „online-díjazottak” – Becze Szilvia szerkesztő-műsorvezető és Tóth László, a Filharmóniai Társaság elnöke – személyesen vehették át a Díszoklevelet. Társaságunk elnökségének további döntése alapján Dr. Batta András Széchenyi-, és Erkel-díjas zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezetője részesült az elismerésben, melyet egy későbbi időpontban adhattam át számára. Dr. Bencze Izabella jogásznő posthumus „Örökös Tiszteletbeli Tag” Oklevelét férje, Dr. Soós Tibor vette át a Mascagni Intermezzo hangjai kíséretében. A leszálló nap fényében kezdődő és a Kastély esti díszkivilágítása mellett végződő összművészeti esemény bensőséges élményt jelentett valamennyi jelenlévő számára. Másnap tartottuk az Erkel Ferenc Társaság Tisztújító Közgyűlését, melyen újabb ötéves ciklusra kapott bizalmat a Perlaki Attila karnaggyal kiegészült eddigi elnökség.

 

A Gyulai Várszínház nyári programjainak egyik kiemelkedő eseménye volt Áchim Erzsébet zongoraművész elnökségi tagunk és két nagyszerű svájci kamarazenész partnerének a koncertje, mely a világ bármely pontján megállta volna a helyét, de itteni közönségüket teljesen elvarázsolta, több percen át tartó vastapsra késztette. A hangverseny egyik csúcspontját jelentette, amikor előadásukban felcsendült Erkel Bánk bán operájából a Hazám, hazám.., majd az Ölj meg engemet Bánk.. ária trió átirata, mely először hangzott el ilyen formában, kamarazenei változatban. Az átirat hatalmas sikere – mely két nappal ezután megismétlődött a budapesti Vakok Intézete Nádor termében – azonmód inspirálta a két Erkel-részlet kottában való megjelentetésének szándékát, melyben ismét partnerre leltünk Tóth Péter zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia Zenei Tagozata és a Kontrapunkt Kiadó vezetője személyében. Az új kiadvány ünnepélyes megjelentetésére minden bizonnyal 2022 januárjában, a Magyar Kultúra Napján fog sor kerülni.

 

Még a nyár folyamán megkeresett Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete frissen kinevezett főigazgatója Erkel Fiumei úti síremléke felújításának hírével. Lévén, hogy azt a Filharmóniai Társaság állíttatta alapító karnagyuk tiszteletére 1904-ben, – Kallós Ede szobrászművészt felkérve annak elkészítésére – javasoltam őket is bevonni az újra avatás előkészületeibe. Így augusztus végefelé már együtt terveztük meg az ünnepség részleteit, melyre szeptember 30-án, a Zene Világnapját megelőző délutánon került sor. Az avatás szónokául Rónaszékiné Keresztes Monikát, magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztost és a szülőváros képviseletében Zámori Idát, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium igazgatóját kértem fel, a NÖRI részéről pedig Móczár Gábor főigazgató úr mondott beszédet. Közreműködött a Budapesti Filharmóniai Társaság, az István Király Operakórus és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar Dénes István Liszt-díjas karmester és Somogyváry Ákos karnagy vezetésével.

 

November 7-én ismét sor került Gyulán a hagyományos Erkel ösztöndíj-kiosztó és kamarazenei hangversenyre, mely alkalommal Rózsa Kitti énekművész harmadjára is elnyerte a város támogatását. Ezért közreműködőként őt is meghívtuk Áchim Erzsébet (zongora) és Beke Ágnes (hegedű) nagyrészt magyar szerzők műveiből összeállított élvezetesen változatos, nagyszerű koncertjére. Az évfordulós hangverseny házigazdájaként lehetőségem nyílt a hallgatóság, Gyula Város érdeklődő, a kultúrára fogékony polgárainak beszámolni az Erkel Ferenc Társaság tevékenységének megelőző félévi számos történéséről. Többek között ekkor mutathattam be először a Bánk bán kotta készülő trió átiratának címlapját is.

 

Másnap, november 8-án már Budakeszin tisztelegtünk Erkel életműve előtt a születésnap alkalmából, s ünnepeltük az Erkel Ferenc Művelődési Központ 40 éves jubileumát. A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekari művészei brilliáns Erkel-Moór Emánuel hangversennyel működtek közre a kettős évfordulón, ahol megjelent a Budakeszi és környéke kulturális életét képviselők színe-java. Itt ismét meg kell említsem dr.Windhager Ákos irodalom-, és zenetörténészt, aki nagyszerű adalékokkal szolgált számomra Moór Emánuelről a műsorvezetéshez. Újabb két nap elteltével a Művészetek Palotájában rendezték meg a Filharmóniai Társaság Zenekarának hagyományos, Erkel születési évfordulójáról megemlékező, s egyúttal alapításuk és fennállásuk 168. évadához kapcsolódó díszhangversenyét korábbi elnök-karnagyuk, Rico Saccani karmester közreműködésével. A műsor első száma ősbemutató volt, melyre Kovács Zoltán zeneszerző, az együttes fagottművésze komponált darabot. Betegsége miatt azonban Dénes István Liszt-díjas karmester az utolsó pillanatban bravúros beugrással helyettesítette a pulpituson a szerzőt, s mentette meg a MŰ bemutató előadását. A műsor további részében Maestro Saccani a tőle megszokott tűzzel varázsolta el egész estére a MÜPA hallgatóságát.

 

Ugyancsak november elején az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában került sor az Erkel Gyula korabeli fényképéről készült portré bemutatására Somos Zsuzsa művésznő adományaképpen. Ez alkalommal szóba került az újpesti Erkel sírok védetté nyilvánításának előrelépési esélye is.

 

Az ősz folyamán igen előrehaladott állapotba került, megnyitásához közeledik a Magyar Zene Háza, melyben a XXI. századi, többségében interaktív környezetben önálló egységként, a hagyománytisztelet jegyében Erkel-sarok is kialakításra kerül. Ehhez kiállítási anyag rövidesen Gyuláról érkezik: a Bánk bán partitúra részlete, a gyulai árvízkárosultak javára kezdeményezett jótékonysági hangversenyről szóló levél Erkel sajátkezű aláirásával, valamint az Országos Magyar Dalár Egyesület serlege Debrecenből 1860-ból, amikor a zeneszerzőt országos főkarnaggyá választották. A kiállítási sarkot további személyes adománytárgyak egészítik majd ki.

 

2020-2021-es tervezett programjaink minden nehézség ellenére való megvalósulásáért ezúton is kifejezem köszönetemet a Nemzeti Együttműködési Alapnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, a Magyar Művészeti Akadémiának, Gyula és Budakeszi Város Önkormányzatainak, Rónaszékiné Keresztes Monikának, magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztosnak, Tóth László elnök úrnak és a Budapesti Filharmóniai Társaság vezetőségének-tagságának, Becze Szilvia szerkesztő-műsorvezető asszonynak, Tóth Péternek, a KontraPunkt Kiadó és az MMA Zenei Tagozata vezetőjének, Móczár Gábornak a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójának,  Áchim Erzsébet zongoraművész és dr. Windhager Ákos irodalmár-zenetörténész társasági tagjainknak, Mocsár-Pörjés József főszerkesztőnek és közvetlen munkatársaimnak: Dézsi János alelnökünknek és Sós Judit titkárunknak, Perlaki Attila karnagy úrnak, továbbá gyulai és budakeszi partnereinknek, Kollégáimnak a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségében, valamint a hangversenyeinken közreműködő énekes és zenekari Művész Barátainknak.

 

 

 

 

Gyula-Budapest, 2021. december 31-én