WOLF PÉTER: MISSA

 

I.

Az ELŐADÁS

 

https://www.elte.hu/content/karacsonyi-hangverseny.e.14329 (2:05:36)

 

A link időbeosztása:

11:18: Kovács László karmester bevezetője

16:35 - 48:22 Wolf Péter: Missa (31:87)

1.14:35: Kovács László ismertetője

1: 17:55 Felix Mendelssohn-Bartholdy: Éliás-oratórium (részletek)

1:40:00 Karácsonyi énekek

 

Az ELTE Bartók Béla Énekkar és az Egyetemi Koncertzenekar ismét ünnepi koncertet adott 2021. december 18-án az Aula Magnában, amely a járványhelyzet miatt csak szűk körű jelenléttel valósulhatott meg, de az érdeklődők a ELTE Bartók Béla Művészeti Együttes honlapján élőben követhették az eseményt

 

A műsor első részében Wolf Péter Missa című műve szerepelt, a szünet után pedig karácsonyi dallamok csendülnek fel. Közreműködtek: Kristófi Ágnes (szoprán) és Szerekován János (tenor), vezényelt Kovács László Liszt Ferenc-díjas kiváló művész, az ELTE Bartók Béla Művészeti Együttes vezetője.

 

 

II.

A WOLF PÉTER MŰ ismeRtetője

 

Mindig nagy tisztelettel néztem fel a nálam idősebb mesterekre, igyekeztem tanulni tőlük, figyeltem mondataikra.

 

Amikor divat lett beatmisét írni, akkor egyikük csendesen megjegyezte: nagy bátorságra vall minden előzmény nélkül belevágni ebbe. Szavai elgondolkodtattak és türelemre intettek. Az, hogy valaki megír egy szép dallamot, az még önmagában kevés. A misének komoly dramaturgiai váza van; a tradicionális felépítés alapos tanulmányozást igényel; a zeneirodalom szinte minden kimagasló alkotója komponált misét, amiket ismerni illik; végül az előadáshoz szükséges közreműködők mindegyikét el kell látni számára kedvvel játszható szólammal.

 

Sokáig nem is vágtam bele, de a pandémia ránk kényszerített izoláltságát megpróbáltam a javamra fordítani: az alkotáshoz szükséges nyugalom - ha kényszerűen is - rám köszöntött.

 

Szeretek dolgozni, a misével való foglalatosság igazi öröm volt számomra. Soha, egy pillanatra nem éreztem tehernek a munkát, sokkal inkább boldogságnak. Ezekért a dallamokért nem kellett küzdenem (máskor hányszor, de hányszor igen!), jöttek, folytak egymás után, és néhány hét alatt kész volt az egész.

 

A megvalósulást, a megszólalást alig tudtam kivárni, majd' egy év telt el a kotta leadása és a koncert között. Örök hálával tartozom az ELTE kórusának/zenekarának, a szólistáknak és főleg Kovács Lászlónak, akik még mindig a pandémia körülményei között (maszkban, internetes szólampróbákkal) megtanulták és bemutatták művemet.

 

Reményeim szerint a misém minden hangja közvetíti azt a szándékot, amivel szeretném a hallgatót egy kis elmélyülésre bírni, egy vágy felkeltésére, arra, amiért az egész megszületett, ami a mű három utolsó szava: „Dona nobis pacem!” Adj nekünk békét!