A zenét mindig játszani kell

 

Bubnó Tamás a húszéves Szent Efrém Férfikarról

 

Pallós Tamás interjúja Bubnó Tamással

https://ujember.hu/wp-content/uploads/2022/02/220206_mertek_.pdf

(2022.február 6-13.)

 

 

A zenét mindig játszani kell.”

 

 

 

 

 

Függelék

LEMEZBEMUTATÓ KONCERTET ADOTT A 20 ÉVES Szent Efrém Férfikar

2020. március 12-én a MOMKultban

 

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli 2022-ben a Szent Efrém Férfikar. Ebből az alkalomból két félidős nagykoncert adtak 2022. március 12-én a MOM Kulturális Központban, ahol az elmúlt 20 év legnépszerűbb darabjai mellett bemutatták új, Kings & Queens című lemezük anyagát is. Többek között a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala is elhangzott, sőt a Queen egyik utolsó dalát is elénekelte az együttes. A sokszínű programban számos nyelven énekelt a Férfikar: ukrán, román, örmény, ruszin, orosz és gallego portugál nyelven is felcsendült egy-egy ima. A koncerten Sztojánovits Andrea, a MOME média design oktatója különleges VJ vizuális tartalommal egészítette ki a programot.

A 2022 őszén megjelenő CD tulajdonképpen programzene: a címben szereplő királyok és királynők konkrét és átvitt értelemben is megjelennek a választott darabokban. A „király” nem csak Bölcs Alfonz és VIII. Henrik által komponált énekekben, hanem Krisztus királyként és Mennyei királyként is megjelenik, de a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala is feltűnik a műsorban. A „királynő” utal a Mennyek királynéjára, Szűz Máriára, akinek tiszteletére számos nyelven énekel a Férfikar: ukrán, román, örmény, ruszin, orosz és gallego portugál nyelven is felhangzik egy-egy ima. A lemez címéből fakadóan nem maradhat ki a 20. század egyik legmeghatározóbb angol zenekara sem a koncert műsorából – a Queen egyik utolsó dalát is elénekli a Szent Efrém Férfikar.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Az együttes missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak és rendszeres résztvevője a legnagyobb hazai fesztiváloknak (Sziget, Klassz A Parton, Művészetek Völgye, Ördögkatlan) is. 

Circle of Life - The Lion King - vocal cover (2:27)

Az Oroszlánkirály című Disney klasszikus főcímzenéje, ami a hamarosan megjelenő új lemezünk beharangozója.

 

Képek: http://szentefrem.hu/sajtoszoba/  (bármelyik kép rákattintva jobb egér gombbal letölthető nagy felbontásban)