Fricsovszky Ottó

 

a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola egykori tanszakvezető klarinétművész-tanára emlékére

(1940 – 2022)

 

Fricsovszky Ottó

 

Az ember életében sok emberrel találkozik, sokszor csak egy pillanatra, sokszor hosszabb - rövidebb időre. Van, hogy ezek a találkozások kapcsolattá, barátsággá válnak, van, hogy egy-egy ilyen találkozás meghatározza egy másik ember életét, pályafutását. Az embert élete során sok-sok tanárral, pedagógussal hozza össze a sors és ezek közül a pedagógusok közül vannak olyanok, akiknek a hatása egy életen át elkíséri. Te ilyen voltál nem csak nekem, hanem oly sok növendéknek, akik később professzionális muzsikussá, vagy zenetanárrá váltak és ami még fontosabb, azok számára is példaértékű voltál, akik nem zenei vonalon folytatták a pályafutásukat.

 

Mert mi tudtál? Mi volt a titkod? A zenét, a zeneszerzőket megszerettetni. Olyan klarinét óra sosem volt, hogy ne mosolyogva fogadtál volna minket. Felejthetetlenek lesznek azok a jókedvvel eltöltött klarinét és kamarazene órák mindannyiunk számára.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Meizl Ferenc növendéke voltál és emlékszem, hogy milyen nagy lelkesedéssel beszéltél mindig Róla, ahogy kamarazene tanárodról, id. Kovács Imréről is.

 

A diploma megszerzése után a Nagybátonyi Zeneiskolában tanítottál 1965-től 1969-ig, majd 1970-től az újonnan alakuló Budapesti XXII. kerületi Állami Zeneiskolába kerültél, ahol egészen nyugdíjba vonulásodig, 2007-ig tanítottál klarinétot, szaxofont és kamarazenét.

 

A tanítás mellett a Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttesben, a Vadrózsák Néptáncegyüttes zenekarában, a Baross Gábor vezetése alatt működő ELTE Népiegyüttesben és Szimfonikus Zenekarban is játszottál és mindig büszkén meséltél a Farkas Antal által irányított BKV Fúvószenekarról, ahol jobbnál jobb muzsikusokkal zenélhettél együtt.

 

A zeneiskolai évek befejeztével, már hivatásos zenészként sem szakadt meg Veled a kapcsolat. Örökké emlékezetesek maradnak azok az összejövetelek, amikor volt tanítványaiddal, Sándor Jánossal, Mayer Lászlóval, Sólyomi Pállal, Nyers Alexszel, Bede Péterrel, Dömötör Zoltánnal és Jó Andrással meglátogattunk Bajcsy-Zsilinszky utcai lakásodon. Felejthetetlen beszélgetések voltak ezek vidám történetekkel, sokszor az általad az évek során itthon és külföldön készített fotóid nézegetésével, nosztalgiázással. Néha a klarinétok is előkerültek és együtt játszottuk átirataidat

 

Még tavaly karácsony körül beszéltünk sok mindenről és arról is, hogy valamikor a tavasz folyamán újra meglátogatunk.

De a sors máshogy akarta…

 

Drága Ottó Bácsi!

 

Mindannyiunk nevében köszönök mindent! Az átadott tudást, a kedvességet, a szeretetet, az energiáidat, a jókedvedet és a mosolyodat! Jó muzsikálást odafönt!

 

 

Egykori növendékeid nevében szeretettel és tisztelettel

 

Puskás Levi