ELHUNYT GÉCZY OLGA KARMESTER, FESTŐMŰVÉSZ

(1940-2022)

 

Géczy Olga

 

Galántán született, majd Budapesten végezte az iskoláit. 1963-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián. 1970-ben megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott, többek között az Olasz Intézetben. Nevéhez fűződik számos ritkán hallott zenemű Magyarországi bemutatója. 1975-ben a Zürichi Akademisches Orchester dirigense lett, megalapította a Zürichi Akademischer Chor-t. Vezényelte a Wintherturi szimfonikus zenekart, a Luzerni Operaházban dirigált, valamint a Lipcsei Gewandhaus Orchester élén állt Mozart Varázsfuvolájának karmestereként. Számos fesztivált alapított: Ausztriában, Litvániában stb. Karmester mesterkurzusokat tartott hivatásos muzsikusoknak Ausztriában, Svájcban, Amerikában, Franciaországban, Litvániában. A Litván Zeneakadémia vendégprofesszora. 1994-ben Zürichben elnyerte az Európai Közösség Kultúrdíját, országhatárokon átívelő zenei tevékenységéért. A Magyar Artisjus is kitüntette, magyar szerzők műveinek külföldi bemutatásáért. 7 CD felvételt készített, a legutolsó, Haydn: Le Pescatrici a Hungaroton gondozásában jelet meg.

 

Az utolsó 12 évben érdeklődése a képzőművészet felé fordult; amerikai építészmérnök férje, maga is kiváló festőművész, Aurell David támogatásával a Venturai College (USA, CA) Képzőművészeti szakán hat szemesztert végzett. 2003-ban állított ki először Párizsban a „Salon d’independant Artist” tagjaként. Ezt a kiállítást számos meghívás követte. Egyéni tárlatai voltak Párizsban, Cannesban, Rómában, Zürichben, Californiában, Bourbon-Lancyban, Budapesten stb. Több kollektív kiállításon vett részt Californiában, Japánban, Londonban, Budapesten stb.

 

Kitüntetései: Cannesban két ízben kapott ezüstérmet, Párizsban arany érmet. A Japán Kobe Muzeumban szintén kitüntették képeit. Fő érdeklődési területe a portrait, aktok, virágok, bibliai témák. Stílusa realisztikus, figurativ és szürrealista. Olajjal dolgozik inkább nagyméretű képeken érzi otthonosan magát.

 

A miniszterelnök előterjesztésére – 2020. március 15-én – a köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a magyar zene- és képzőművészet európai, illetve amerikai népszerűsítését szolgáló művészi pályája elismeréseként Géczy Olga karmester, festőművész részére.

 

Géczy Olga: Önarckép

 

Simon Erika-Prokopp Mária-Géczy Olga

Hungarovox Bt. (Megjelenés: 2020. április 16.)

 

 

Galántáról kitelepítették gyermekként, ifjú tanárként a legszegényebb pesti kerület cigány gyerekeivel varázsol kórust, zenekart s teremti meg a zene szelíd győzelmeit. Géczy Olga karmester akart lenni és tervét hősiesen és fondorlatosan, áhítattal a zene iránt meg is valósította. A kötetben olvasható életmű-interjú készítője Simon Erika. (Czigány György)


Keveseknek adatik meg, hogy a rövid emberi élet alatt több művészeti ágat is műveljenek. ehhez nem mindennapi tehetségre van szükség, továbbá nagy alázatra, hogy egy beérkezett művész nyugdíjasként beüljön az iskolapadba. Géczy Olga festészete nem szorítható be semmiféle stíluskategóriába. Képei egy rendkívül erős, határozott, kiérlelt művészegyéniség magas színvonalú művészi megnyilvánulásai. (Prokopp Mária)

 


FÜGGELÉK

A Géczy Olga művészetét bemutató írások a Parlando korábbi számaiban:

 

Géczy Olga festményei Kodály Zoltán zenéjére (5:17)

Zártkörű workshop a Töki Pajta galériában 2015. február 14-én

 

GÉCZY OLGA KARMESTER-FESTŐMŰVÉSZ KÉPI VILÁGA (Parlando 2017/3.)

 

KÉP-ZENE-SZÓ. Géczy Olga karmester-festőművész képi világa (Tisztelgés a Mesterek előtt, különös tekintettel a Bartók – Kodály – Arany János év alkalmából)

(Parlando 2017/3.)

 

M. Sarlós Erzsébet szoborkiállítása és Géczy Olga könyvismertetője (36:15)

(Pajta Galéria, 2020, Tök)

 

Géczy Olga karmester és festőművész ünnepe. 50 éve mutatkozott be a Bartók Béla Kamarazenekar (Simon Erika) (pdf)

(Parlando 2020/2.)

 

Géczy Olga karmester és festőművész / Olga Géczy conductor and painter (Géczy Olga, Prokopp Mária, Simon Erika) (HUNGAROVOX Budapest, 2020) (jpg)

(Parlando 2020/4.)