ELHUNYT HOLCZER IRMA

 

a Zeneakadémia Jazz Tanszék oktatója

(1950-2022)

 

Holczer Irma

 

Holczer Irma 1950. október 25-én született Budapesten. Zenei általános, majd gimnáziumi tanulmányait követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola énekművész-tanári szakán diplomázott 1977-ben.

 

1978 és 2013 között a Józsefvárosi Zeneiskola magánénektanáraként dolgozott szinte a tanszak megalakulása óta. Komoly szerepe volt a tanszak felvirágoztatásában.

 

A zeneiskola mellett tanított a Zeneakadémia Bartók Béla Konzervatóriumában, majd az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumban, és komoly eredményeket ért el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén is. Növendékei közül jelenleg is többen a zenei élet kiválóságai.

 

Kiváló szólisztikus képességeit előadóművészként kamatoztatta, majd a tanári pályán erős technikai alapozással, intenzív hangképzéssel nevelte tanítványait kulturált, kifejező éneklésre. Különös gondot fordított a színészi képességek kifejlesztésére.

 

Tanártársai szerint „attraktív egyénisége, temperamentuma, stílusérzéke növendékei produkcióira is hatással volt”.

 ---

 

Mély fájdalom számunkra Holczer Irma elvesztése, aki harminc éven keresztül volt oszlopos oktatója tanszékünknek és komoly szerepet töltött be a Jazz Tanszék életében, felvirágoztatásában. Közösségi szellemű ember volt, mindig lehetett rá számítani. Rendszeres látogatója és rajongója nemcsak a klasszikus zenei eseményeknek,  hanem a jazzkoncerteknek is. A harminc év alatt az összes Jazz Tanszéken végzett énekes növendékünk tanára, barátja, pártfogója, mentora és segítője volt: tanítványai és volt tanítványai koncertjeit aggódó és lelkes »anyai« szeretettel szurkolta és hallgatta végig. Irma munkássága és szakmaisága örökké a Jazz Tanszék része marad.

 

Bacsó Kristóf

a Jazz Tanszék vezetője

 

(Forrás: lfze.hu, 2022. II. 9.)