ELHUNYT MEIZL VALÉRIA

 

KLARINÉTMŰVÉSZ-TANÁR, HANGVERSENYRENDEZŐ,

A SONARE ALAPÍTVÁNY ELNÖKE

(1949-2022)

 

Meizl Valéria a nagycenki kastély kertjében

 

2012-ben Nagycenk Képviselő-testülete újra létrehozta a Nagycenk díszpolgára címet. Díszpolgári címet olyan köztiszteletben álló személy kaphat, aki nem nagycenki lakos, és valamely kiemelkedően jelentős munkájával, támogatásával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község hírnevének öregbítéséhez.

 

A kitüntető címet 2013-ban is odaítélte a testület, akkor Simon Péter kapta meg. Nemrégiben újabb javaslat érkezett, melyben díszpolgári címre terjesztették fel Meizl Valériát. A rendeletben meghatározott módon előkészítő bizottság alakult, amely javaslatot tett a testület felé az adományozást illetően. A bizottság egyöntetűen javasolta, a képviselőtestület pedig ezek alapján Nagycenk Díszpolgára címmel jutalmazta Meizl Valériát.

 

Indoklás: Meizl Valéria hosszú éveken keresztül önzetlenül, budapesti létére igazi nagycenki lokálpatrióta módjára szervezte községünk egyik legszínvonalasabb kulturális rendezvénysorozatát, a Nagycenki Művészeti Napokat. A legkülönbözőbb művészeti ágak mutatkozhattak be itt, mint a szobrászat, festészet, táncművészet, de legfőképpen a zeneművészet. Olyan nemzetközi hírű művészek voltak állandó fellépők, mint a Kossuth-díjas világhírű zongoraművész Jandó Jenő, a Príma Primissima-díjas Ewald Rézfúvós Kvintett, vagy a világ számos országában sikert aratott Magyar Akadémia Vonósnégyes.

 

(A szöveg forrása: VI. NAGYCENKI MŰVÉSZETI NAPOK – 2004. augusztus 6 – 15.) Sajnos lapzártáig Meizl Valéria munkásságáról, életéről több információhoz nem jutott a Parlando (A Szerk. megj.)