ELHUNYT Petró János,

 

a Savaria Szimfonikus Zenekar alapító karnagya, egykori fő-zeneigazgatója

(1937. március 5. – 2022. március 7.)

 

Petró János

(librarius.hu)

 

Szombathelyi Polgári Esték - Petró János (1:25:12)

(Szombathelyi Televízió)

 

Petró János 5 éves korában kezdett zongorát tanulni, majd 1960-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán karmesteri diplomát szerzett. 1959-ben első díjat nyert Bécsben a Világifjúsági Találkozón. 1962-ben alapította meg a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek 1991-ig zeneigazgatója és vezető karmestere volt.

 

Emellett a Savaria Művészeti Hetek művészeti igazgatója, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál vendégkarmestere, valamint a Magyar Televízió Karmesterversenye zsűrijének tagja volt.

 

Gyakran vezényelt külföldi zenekarokat is: Radio Television Orchestra (Dublin), Lawton Philharmonic Orchestra (Lawton), Jonstown Symphony (Johnstown, PA) és Saint John Symphony Orchestra (Kanada). Állandó vendégkarmester a Magyar Állami Operaházban, a Szlovák Filharmónia Zenekarnál (Pozsony), a ljubljanai rádió és televízió zenekaránál és a Grazi Operaházban.

 

A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral vendégszerepelt Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Csehszlovákiában, Romániában, Szovjetunióban.  Számos új mű világpremierjét vezényelte. Több lemezfelvételt készített a Hungaroton és a Presse Records részére.

 

(Forrás: Papageno)