Elhunyt Veér István

 

Liszt Ferenc-díjas klarinétművész

(1946-2022)

 

 

I.

Veér István emlékére

… egy utolsó beszélgetés … de néha szakadozik a vonal …

 

Drága Pistám!

 

Az utolsó telefonos beszélgetésünkben még bizakodva nosztalgiáztunk … koncertekről … élményekről …a Zenéről … amiben éltél … ami olyan csodálatos élményeket adott - gazdagítva mindannyiunk lelkét!

 

Megrendülés!!! ... ez az első érzés … felfoghatatlan … aztán előjön a több mint negyed évszázad, amelyet Melletted tölthettem!

 

Veled indult … Melletted nőttem fel, vittél magaddal … bele a sűrűjébe ...Tőled tanultam-tanultunk … életünknek abban a szakaszában amikor még kerestük a helyünket a zenekarban … a zenében az életben.

 

Nehéz megfogalmazni mit is tanultunk … ezt azok tudják, akik benne élnek … tisztelet-alázat a zene és kollégák iránt … néha elég egy szó … vagy egy zenei megoldás … a zenekari hagyományok … tradíciók … a hangszeres titkok … amiket a nagy karmesterektől lehetett tanulni …

 

Tanultunk! ... mint ahogy Te is tanultad a kezdetekben ... Géza bácsitól, Tibitől … és átadtad ... Janikám, a koncert a pillanat varázsa …

 

Janikám, a koncerten kockáztatni kell és varázsolni, Géza ezt így fújta …Tibi ezt így formálta, mi pedig így játsszuk … s te adtál ... segítettél, instruáltál … emberi és művészi nagyságod példaértékű!

 

Mennyi emlék … emlékezetes koncert … a tiszta kiművelt gyönyörű klarinéthang, az ösztönös művészi megfogalmazás … ami a koncerten a varázslatos pillanatokat jelentette!

 

A maximális felkészültség mellett irigylésre méltó volt, hogy minden körülmények között tudtad a maximumot adni …

 

Végig kísértük egymás életét … a nagy pillanatokat szavakban is átélhettük … így aztán elég volt egy mozdulat … egy zenei gesztus és megszületett a Hebridák szóló … ezzel indultunk!

 

Párbeszéd … ez volt a mi közös zenei nyelvünk, amit azt hiszem méltóan tudtunk kifejezni … Ponchielli: IL Convegno c. művének felvételével ...

 

Megrendülés … ez maradt … és nehezen ragadtam tollat … de a lélek nem hagyta…

 

A Tőled kapott értékeket soha nem feledve … Jani

 

Szepesi János

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető klarinétosa

 

 

Keveházi Jenó, Drahos Béla, Veér István, Kollár Béla, Vajda József

A Magyar Rádió legendás fúvósötöse:

Keveházi Jenő, Drahos Béla, Veér István, Kollár Béla, Vajda József

 

 

II.

Drága Pisti!

Csodálatos időszaka volt az életünknek amikor együtt muzsikáltunk! A Rádiózenekar Fúvósötöse tagjaként, kora reggel, turnén a szabad időnkben, mikor mások a városokban gyönyörködtek, mi valahol megbújva próbáltunk, csiszoltuk a darabjainkat, amit a colmari versenyre vittünk. Megnyertük! Drága Pistám, most az jár jól, aki odafönt hallgathatja, semmihez nem hasonlítható gyönyörű klarinét hangodat. Egyszer meglásd fogunk mi még együtt játszani, az égi zenekarban!

Most egy időre búcsúzom Tőled az itt maradtak nevében is!

Az örök világosság fényeskedjék neki!🖤🖤🖤

Őszinte részvétem a családnak!

Drahos Béla fuvolaművész-tanár, karmester

 

III.

Dittrichné Vajtai Zsuzsánna családi archívumából:

 

Veér István Dittrich Tiborral 1972–2004 között voltak kollégák a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában. Tibor 60. születésnapjára István a következő levelet írta:

„Kedves Tibi!

60. születésnapod alkalmából fogtam tollat. Mintegy 30 éve annak, hogy kollégádnak fogadtál. Te voltál akkor a példaképem emberileg és a muzsika terén is. A zene és a klarinét iránti őszinte szereteted mindig csodálattal töltött el engem és szólamunkat. Hiába röppentek el a súlyos évtizedek a fiatalos lendület benned lüktet még mindig. Közvetlenséged és barátságos stílusod velünk mindvégig példamutató volt. A Te neved nélkül a Rádiózenekart már nem is emlegetik. Egy Háry szvit, vagy egy kiállítás képeinek előadása együtt cseng Dittrich Tibor nevével. Szeretünk, mert őszintén tudsz örülni a mi sikereinknek és ez a tulajdonság egy nagyszerű emberre vall. Én és a klarinétszólam nevében kívánunk neked boldog születésnapot, a 60.-at és szeretnénk, ha még sokáig köztünk maradnál. "

 

Veér István és Dittrich Tibor az MRT Szimfonikusok egyik zeneakadémiai koncertjén (1974.)

 

Veér István és Dittrich Tibor egy soproni kiállításmegnyitón

 

 

IV.

A Magyar Rádió Művészeti EgyütteseiNEK BÚCSÚJA

 

Megrendülten értesültünk, hogy Veér István Liszt Ferenc-díjas klarinétművész hosszú betegség után életének 76. évében elhunyt. Veér István 1946. március 15-én született Győrben. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. 1972-től közel 40 éven át volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Fúvósötösének tagja. Művészi munkásságát Bartók-Pásztory-díjjal, 2004-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal ismerték el. Tavaly, 75. születésnapja alkalmából a Bartók Rádió Arckép című műsorának vendége volt. Az alábbi beszélgetéssel búcsúzunk tőle. Emlékét megőrizzük!

 

V.

ARCKÉP C. PORTRÉMŰSOR

Veér István klarinétművészről
Beszélgetőtárs-szerkesztő: Veisz Gábor

Gyártási év: 2021. Adásnap: 2021. május 24., Bartók Rádió

https://nava.hu/id/3788025 (29:45)

 

VI.

VEÉR ISTVÁN FELVÉTELEIBŐL

 

https://youtu.be/rF99PPJMItU (5:45)
A videóban elhangzik: Weiner Leó: Peregi verbunk (op. 40.)

Előadja Veér István és a Budapest Juventutis zenekar, vezényel: Presztolánszky András

 

Winds of the Budapest Symphony Orchestra (Hungarian Radio) play Mozart (50:38)

W. A. Mozart: B-dúr divertimento, No.4, K.439/b (Veér István, Vízkeleti Andrea - klarinét, Fehér Szabolcs - fagott);

W.A. Mozart: B-dúr divertimento, No.2, K.439/b (Marschall Tamás, Vízkeleti Andrea - klarinét, Fehér Szabolcs - fagott);

W.A. Mozart: c-moll szerenád, Nacht Musique, K.388 (Rácz Ottó, Hamar Gergely - oboa, Veér István, Vízkeleti Andrea - klarinét, Varga, Zoltán, Keveházi János - kürt, Fehér Szabolcs, Fehér Tibor – fagott)

 

F. Liszt: Dante- Sinfonie - Vásáry, MRT Szimfonikus Zenekara (46:38)

Liszt Ferenc: Dante-szimfónia

 

Bartók Zenekari Concerto 1995. október 1. - Vásáry Tamás (40:41)

Bartók Béla: Concerto

MRT Szimfonikus Zenekara Vásáry Tamás vezényletéve

 

VII.

Családi képek

Párja és gyermekei körében

 

Leányával, Boglárkával