A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására,

 

 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat alapít a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére,

amelynek keretében az Alapítvány a klasszikus zene területén kiemelkedő tehetségű magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja.

 

A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni. A díjak mellett az Alapítvány Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjat alapít, amellyel évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatal díjazható.

 

KOCSIS ZOLTÁN-DÍJ – ZONGORA KATEGÓRIA

·       A pályázat kétfordulós, az első fordulóban videóanyagok beküldését várja a kuratórium, amely alapján kiválasztják a második, élő fordulóba bejutó zongoristákat. A második forduló időpontja 2022. május 22–23., helyszíne a Zeneakadémia. 

·       A videók beküldésének és az adatlap kitöltésének határideje: 2022. április 10.

·       Jelentkezés feltétele: 18–26 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

 

KOCSIS ZOLTÁN-DÍJ – KAMARAZENE KATEGÓRIA

·       A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját. A videók beküldésének és az adatlap kitöltésének határideje: 2022. április 10.

·       A jelentkezés feltétele: 18–26 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja az Alapítvány.

 

KOCSIS ZOLTÁN FIATAL TEHETSÉG ÖSZTÖNDÍJ

·       Az ösztöndíjat évente egy fiatal magyar zenész vagy határon túli magyar nyerheti el. Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse egy kiemelkedően tehetséges, klasszikus zenei hangszeren játszó fiatal zenei fejlődését. 

·       A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját. 

·       A jelentkezés benyújtásának határideje: 2022. április 10.

·       Jelentkezés feltétele: 14–18 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja az Alapítvány.

·       A pályázatokat hatfős kuratórium bírálja el. A döntésről 2022. május 15-ig elektronikus úton értesíti a pályázókat az Alapítvány, a második fordulóba jutottak és a nyertesek nevét a www.kocsis-hauser.com honlapon is közzéteszi.

 

DÍJAK

·       Kategóriánként egy díj kerül átadásra, a zsűri fenntartja a különdíj(ak) átadásának jogát. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

·       Kocsis Zoltán-díj zongora kategória: 2.000.000 forint (nettó) Kocsis Zoltán-díj kamarazene kategória: 2.000.000 forint (nettó)

·       Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj egy évre: 900.000 forint (nettó)

·       A három kategória ünnepélyes díjátadója és gálakoncertje 2022. június 12-én kerül megrendezésre a Zeneakadémia Solti Termében.

 

A KURATÓRIUM TAGJAI

·       Hauser Adrienne zongoraművész, a Kocsis-Hauser Alapítvány alapítója, a kuratórium elnöke

·       Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője

·       Jean-Efflam Bavouzet (Franciaország) zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora

·       Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

·       Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester

·       dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora

 

A pályázatról részletes információ az alapítvány oldalon található, valamint érdeklődni lehet a palyazat@kocsis-hauser.com e-mail címen is.

A Kocsis-Hauser Alapítvány és a Kocsis Zoltán-díj támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.