MAKLÁRI JÓZSEF 100

 

(Vác, 1922. március 1. – Budapest, 1999. november 11.)

 

 

Maklári József

(voxhumana.vac.hu)

 

Karnagy, egyetemi tanár, a KÓTA elnöke (1980-1990), a Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) magyarországi képviselője, az Európai Kórusszövetség (EFJC) alelnöke, a Liszt Ferenc Társaság alapító tagja. A Zeneakadémia középiskolai ének – és zenetanárképző szakán Bárdos Lajos, Vásárhelyi Zoltán, Werner Alajos, Harmath Artúr, Gárdonyi Zoltán és Szabolcsi Bence tanítványaként 1950-ben kapott diplomát. A Honvéd együttes karnagya 1949-től, 1957-1962-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet tanára, 1967-ig a Népművelési Intézet főelőadója, 1967-től tanított a Zeneakadémián kargyakorlatot, vezénylési gyakorlatot nyugalomba vonulásáig, 1993-ig.

 

1943-ban alapította a Váci Vox Humana énekkart, mellyel rendszeresen fellépett itthoni és külföldi zenei fesztiválokon, ahol számos díjat nyert. Először 1961-ben, a debreceni I. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen kapott a kórus első díjat, majd az Arezzo-i Kórusversenyen ért el több alkalommal első helyezést. Rendszeresen részt vettek az Europa Cantat fesztiválokon, kezdetben egyedüli magyar kórusként, majd 1980-ban a kórus elnyerte a BBC által meghirdetett „Énekeljenek a népek” rádiós vetélkedőjének legrangosabb Ezüst rózsa-díját. 1963-tól egészen a 80-as évek végéig kétévente sor került az énekkar szervezésében Vácott a Dunakanyar Dalostalálkozóra.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/J%C3%B3zsef_Makl%C3%A1ri_plaque.JPG/260px-J%C3%B3zsef_Makl%C3%A1ri_plaque.JPG

Maklári József emléktáblája Vácon, Konstantin tér 4.

 

 

Tóth József kórustag így emlékezik: „Maklári karnagy úr megtanította, dirigens kezével megértette: egy-egy mű titka miben rejlik…. Ha majd megszólalnak a tavaszi madarak, arra a kórusműre kell gondolnom, amely Jannequin a cappella szerzeménye a XVI. századból. Benne az erdő madársereglete zengi az örömet. Ez az öröm - akkor, ott, a veszprémi pódiumon a hatvanas években nekünk az aranyfokozat-minősítést is jelentette, miután elénekeltük a Madarak énekét. Bárdos Lajos, a zsűri elnöke azt kérdezte: "Honnan van ekkora énekkultúrája a váciaknak?"

 

Ő maga ezt írta, visszaemlékezve Bárdos Lajosra, mit tanult tőle: „gondozni, küzdeni, ha kell: harcolni igaz zenei értékeink megmentéséért, eredményeink megőrzéséért és a további fejlődés lehetőségeiért."


Munkásságáért 1967-ben Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták, majd 1975-ben Vác város fennállásának 900 éves évfordulóján elnyerte a város Pro Urbe kitüntetését.

 

Csanda Mária

(lfze.hu)

 

Maklári József

(lfze.hu)

 

Makláry József YouTube felvételeiből

 

Lassus: Zsoldos szerenád (3:41)

(1978)

 

Maklári József vezényel - Kodály, (Berzsenyi): A magyarokhoz (2:32)

Összkar, vezényel: Maklári József (1982)

 

Kodály Zoltán: Esti dal / Evening song / Nachtlied (3:15)

Váci Vox Humana Énekkar, vezényel: Maklári József (1997)

 

Kodály Zoltán: 114. genfi zsoltár / Psalm of Genf no. 114 (4:01)

Váci Vox Humana Énekkar, vezényel: Maklári József, orgonán közreműködik: dr. Bednarik Anasztázia (1999)

 

 

További információk:  Vox Humana Énekkar - Vac.hu