RANGOS FRANCIA ÁLLAMI KITÜNTETÉST KAPOTT VASHEGYI GYÖRGY

 

A Zeneakadémia docenseként a Régi-Zene Tanszéki Csoport vezetőjeként is tevékenykedő Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke a Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát vehette át.

 

JPEG - 33.7 ko

Vashegyi György, Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Vashegyi György felesége a kitüntetés átvétele után

 

A címet tavaly nyáron adományozta Vashegyi Györgynek a francia kulturális miniszter a díjról határozó tanács döntése értelmében, és a napokban nyújtotta át neki Pascale Andréani, Franciaország budapesti nagykövete. A méltatás szerint Vashegyi Györgyöt a francia barokk operairodalom kutatásáért, a feledésbe merült 18–19. századi francia zeneirodalom (elsősorban operák) újrafelfedezése és bemutatása terén végzett munkájáért részesítették a magas rangú elismerésben.

 

A Chevalier L’Ordre des Arts et des Lettres, azaz „a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja" cím azon személyeknek jár, akiknek munkássága kiemelkedő a művészetek, illetve az irodalom területén, és akik jelentősen hozzájárultak a művészetek és az irodalom terjesztéséhez, népszerűsítéséhez Franciaországban és a világban.

 

A karmester az elmúlt évtizedben francia állami és privát zenei intézményekkel – a Versailles-i Barokk Zenei Központtal és a Palazzetto Bru Zane alapítvánnyal – közösen végzett nemzetközi tevékenysége eredményeképpen eddig 12 teljes operát szólaltatott meg és vett lemezre az általa alapított budapesti Purcell Kórussal és Orfeo Zenekarral közösen. E lemezfelvételek komoly nemzetközi sikereket arattak, számos rangos szakmai díjat elnyerve. Vashegyi György együtteseivel az elmúlt években Magyarországon kívül rendszeresen fellépett Európa több fontos koncerthelyszínén (például: Concertgebouw, Théâtre des Champs-Elysées, Versailles) is.

 

Három további magyar kitüntetett szintén idén veheti át ezt az elismerést: Róka Enikő művészettörténész, aki kifejezetten a Franciaországban élő magyar művészekre szakosodott, és részt vesz minden olyan együttműködésben, amelyet a Francia Intézet a képzőművészet területén hoz létre; Zsámbéki Gábor színházi rendező, aki pályafutása során több alkalommal rendezte francia és frankofón szerzők műveit; valamint Kalmár János szobrászművész, éremművész, aki 2011 óta részben Párizsban él és dolgozik, ahol 2013 óta a Martel-Greiner galéria képviseli.

 

(lfze.hu, 2022. február 14.)