Átadták az Ágai Karola – Szendrey-Karper László Emlékplaketteket

 

Ágai Karola és Szendrey-Karper László (momus.hu)

 

A 2010-ben alapított Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány évente díjaz jelentős operaénekeseket, illetve gitárművészeket. A pandémia miatt két év kimaradt, így a Katona Duó 2022. május 7-i Óbudai Társaskör-beli hangversenyén több gitárművész is részesült az elismerésben. 2020-ban az alapítvány kuratóriuma a Katona Duónak (Katona Péternek és Zoltánnak) ítélte a díjat „a gitárrepertoár és a hangszer előadói stílusának megújításáért, a magyar gitárművészet hírének világszerte történő öregbítéséért”.

 

A Katona Duó (Katona Péter és Katona Zoltán gitárművész)

Bach BWV 29 (3:53)

 

A 2022-es elismerést Zsapka József pozsonyi gitárművész-tanár érdemelte ki a magyar gitárművészekkel és -tanárokkal folytatott több évtizedes termékeny együttműködéséért (mivel Portugáliában tanít, a díjat később veszi át).

 

Zsapka József pozsonyi gitárművész-tanár (hc.sk)

A.    Vivaldi Guitar Concerto in D major, Jozef Zsapka / SCO (10:40)

 

 

Tavaly elveszítettük a kuratórium tagját, Szilvágyi Sándort, akinek így posthumus adományozta az alapítvány a plakettet (amelyet aktív kurátorként nem kaphatott meg). Az oklevélen ez áll: „meghatározó emlékű és hatású, ihletett szólista és kamarazenészi produkcióiért, az ifjú gitáros nemzedéknek jelentős impulzust adó tanári tevékenységéért”.

 

Szilvágyi Sándor (grazioso.hu)

Hollós MátéBúcsú Aasetól (7:24)

Szilvágyi Sándor-gitárszóló

 

A díjakat Hollós Máté, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.