BOTVAY KÁROLY CSELLÓMŰVÉSZ-TANÁR KAPTA AZ IDÉN A WEINER LEÓ EMLÉKDÍJAT

 

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hirek/20220504_weiner-dij_botvay_karoly_foto_erdos_denes_24_fekvo_fit_825x10000.jpg

Varga Oszkár, Komlós Katalin, Dr. Vigh Andrea, Botvay Károly, Dr. Kutnyánszky Csaba, Fekete Gyula és Domokos Zsuzsa

(fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes

 

 

A Zeneakadémia Tanácstermében adta át a kitüntetést Dr. Vigh Andrea rektor a neves muzsikusnak, az intézmény kilencven éves professor emeritusának.

 

Az elismerést azok a kiváló zenészek és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. A díjat 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. Az elismerésről döntő kuratórium az egyetem mindenkori rektorából és rektorhelyetteseiből áll.

 

Dr. Vigh Andrea rektor a szerdai ünnepségen előbb köszöntötte a jelenlévőket – a kuratórium másik két tagját: Fekete Gyula és dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyetteseket, az egyetem több neves oktatóját, illetve az intézményhez kötődő muzsikusokat –, röviden felidézve Botvay Károly kiemelkedő művészi és oktatói pályafutását. Ezután felolvasta a laudációt, amelyet Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Kamarazene Tanszék vezetője írt, de sürgős akadályoztatottsága miatt személyesen nem mondhatott el.

 

„Mindig lehetne ezer okot találni a panaszkodásra. Tőle sohasem hallottuk. Honnan ez a lendület?” – idézi fel Botvay Károly szinte örök energiáját Fülei Balázs, hozzátéve: a mai napig kifogyhatatlan lelkesedéssel és odaadással tanítja vonósnégyes és egyéb kamaracsoportjait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. „Szerencsésnek mondhatja magát mindenki, aki Botvay tanár úrnál tanult vagy tanul éppen most. Ízlésvilága, értékrendje jelenné teszi a múltat, termékeny keretet ad a jövőnek. A Weiner-emlékdíj számunkra ezt jelképezi: az értékek időtállóságát. A zene iránti megmásíthatatlan elhivatottságot” – emlékeztet Fülei Balázs, arra kérve a mestert: továbbra is tanítson, instruáljon, véleményezzen, hogy erősödhessenek a fiatalabbak. 

Botvay Károly

(zeneakademia.hu)

 

Botvay Károly 1932-ben, Sopronban született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Tanára volt mások mellett Kodály Zoltán, Weiner Leó, Lajtha László, Banda Ede, Friss Antal, Bárdos Lajos, Járdányi Pál, Ligeti György, Mihály András, Szabolcsi Bence és Bartha Dénes. A Zeneakadémián 1983-tól oktat, jelenleg professor emeritus. Vendégtanárként és mesterkurzusokat tartani járt a világ számos pontján, az Egyesült Államoktól Anglián, Svájcon át Japánig és Ausztráliáig.

1957-től 1994-ig a Magyar Állami Operaház tagja, 1963-tól szólócsellistája, eközben 1977-ig a Bartók Vonósnégyes tagja (Komlós Péter, Devich Sándor és Németh Géza mellett), majd 1977-től a Budapesti Vonósok alapító művészeti vezetője és 30 éven át szólamvezetője.

 

1978 és 1983 között az Aldeburgh Vonóstrió tagjaként, 1979 és 1982 között a Végh Vonósnégyes tagjaként is tevékenykedett.

 

1983-ban a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja és szólamvezetője 1992-ig, 1985-től 2005-ig az Új Budapest Vonósnégyes tagja (Kiss András, Balogh Ferenc és Bársony László mellett), 1987-től 1991-ig pedig az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar szólamvezetője volt. 1994-ben a Budapesti Vonósokkal elsőként, önerőből megalapította az eszterházai Haydn Fesztiválok elődjét.

 

Vonósnégyeseivel jelentős nemzetközi sikereket ért el, évente legalább 100–120 koncerttel voltak jelen különböző földrészek legfontosabb koncerttermeiben, a rendszeres lemezfelkérések mellett. Olyan külföldi, világhírű muzsikusokkal kamarazenélt együtt, mint Emil Gilelsz, Christoph Eschenbach, Malcolm Frager, Pinchas Zukerman, Nobuko Imai, Jean-Pierre Rampal.

 

Hatvanéves zenei pályafutása alatt öt kontinensen mintegy 6000 hangversenyt adott, fellépett többek közt a sydney-i Operaház megnyitó fesztiváljának díszhangversenyén, a windsori kastély Szent György-kápolnájában, a spanyol királyi palotában, a montreáli világkiállításon, Otto Klemperer 85. születésnapján Londonban. A Bartók Vonósnégyessel mintegy ötven, az Új Budapest Vonósnégyessel nagyjából hatvan, a Budapesti Vonósokkal pedig körülbelül hetven lemezt készített.

 

Leó Weiner (1885-1960): Divertimento No. 1 for string orchestra Op. 20 (1934) (11:00)

(Budapesti Vonósok. Művészeti vezető: Botvay Károly)

(Capriccio 10 528)

 

Leó Weiner: String Trio for Violin, Viola and Cello in G minor Op. 6 No. 1 I. Allegro con brio (6:00)

String Trio for Violin, Viola and Cello in G minor Op. 6 No. 1 II. Vivace (4:31)

String Trio for Violin, Viola and Cello in G minor Op. 6 No. 1 III. Andantino ) (10:29)

Kiss András (hegedű), Bársony László (mélyhegedű) és Botvay Károly (gordonka)

(HUNGAROTON  1998)

 

A Bartók Vonósnégyessel elnyerte 1964-ben a ličge-i vonósnégyesverseny I. díját, 1965-ben a Liszt-díjat, 1970-ben a Kossuth-díjat, 1986-ban a Bartók–Pásztory-díjat; az Új Budapest Vonósnégyessel 1997-ben ismét Liszt Ferenc-díjat kapott, 2001-ben pedig a Tátrai Vilmos Emlékgyűrűt, a Budapesti Vonósok alapító művészeti vezetőjeként szintén 2001-ben ismét átvehette a Bartók–Pásztory-díjat; ezen felül 2007-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Díját.

 

(lfze.hu/2022. V. 4.)