ELHUNYT FRANK MÁRIA CSELLÓMŰVÉSZ

 

A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR ALAPÍTÓ TAGJA

(1940-2022)

 

Frank Mária, a háttérben Sándor Anna

 

Frank Mária – a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, a csellószólam vezetője az együttes megalakulásától nyugdíjba vonulásáig, 1963-tól 2001-ig.

 

J. S. Bach. II. Brandenburgi verseny (12:34)

Rolla János (hegedű, művészeti vezető), Dienes Gábor (oboa), Czidra László (blockflöte), Edward H. Tarr (trombita) és Frank Mária (gordonka continuo)

(Nemzeti Galéria, 1987, MTV, digitális felújítás, 2012)

 

Ahol ő volt, ott hangos volt az élet, nevetésétől, szókimondó, szarkasztikus humorától, időnként csípős, de a dolgok lényegébe vágó megjegyzéseitől. Először talán még tartott is tőle egy kicsit, aki nem ismerte, de pár mondat után a szemében csillogó mosoly és szeretet jelezte: mindig nyitott a barátságra. Nagy öleléssel fogadott mindenkit, akiben érezte a zene szeretetét és a humorhoz felnővő intelligenciát. Híres volt segítőkészségéről, az alaptermészetéhez tartozó tulajdonság volt. Ez a hangos, életvidám asszony művészként a legnagyobb alázattal, fáradtságot nem ismerő szorgalommal és munkabírással áldozott hivatásának, a zenének, a zenekari munkának. Energiával és szenvedéllyel élte át a mindennapi próbákat, a mai zeneélet ritmusából visszatekintve szinte teljesíthetetlen mennyiségű koncertet és a rengeteg zenei felvételt. Neki minden volt a zenekar: a munka, később a család is – férjével, Lovas Györggyel együtt fáradhatatlanul küzdöttek az együttes sikereiért.

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar tablójának jobb szélén Frank Mária, mellette Rolla János

 

Mari nélkül nem lett volna Liszt Ferenc Kamarazenekar, ezt mi, akik részesei és tovább vivői vagyunk a történetnek, pontosan tudjuk. Nyugdíjba vonulása után is figyelemmel kísérte zenekarunk életét, ott volt koncertjeinken, segített tanácsaival, ötleteivel.

 

Frank Mária baráti körben

 

Utolsó közös programunk 2019 karácsonyán volt, amikor együtt ünnepeltünk, régi és jelenlegi LFKZ-tagok. Szomorú mosollyal nézzük a fotókat, nem sejtettük akkor, hogy a világjárvány és Mari betegsége miatt ez lesz az utolsó találkozás.

 

(Forrás:  Facebook)