KITÜNTETÉST KAPOTT A ZENEAKADÉMIA KÉT OKTATÓJA

 

 

Dr. Enyedi Pál az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Adalbert-díját vehette át, dr. Romos Zsolt pedig a Nemzeti Tehetség Központ „Bonis BonaA nemzet tehetségeiért” elnevezésű elismerésben részesült.

 

A Nagyboldogasszony és Szent Adalbert tiszteletére felszentelt Esztergomi Bazilikában a templom alapkőletételének 200. évfordulója alkalmából kétnapos nagyszabású ünnepséget tartottak múlt hétvégén. A Szent Adalbert-búcsú káptalani nagymisével vette kezdetét szombaton, amelyet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök főcelebrálásával mutattak be, és amelyen átadták az egyházmegye Szent Adalbert-díjait. Dr. Enyedi Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének tanára és egykori vezetője is átvehette az elismerést. A méltatás emlékeztet arra, hogy negyven éve kezdte meg orgonista-kántori szolgálatát a Budapest-Zuglói Páduai Szent Antal-plébánián, a tanszékvezetés, az egyetemi tanári munka és az orgonatörténeti kutatás mellett mindig magas fokon végezte feladatát.

 

Ugyancsak a minap adták át a Nemzeti Tehetség Központ „Bonis BonaA nemzet tehetségeiért” elnevezésű elismerését több kategóriában. Csaknem hatvan, kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat számára nyújtotta át a díjakat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára. Az ünnepi rendezvényen beszédet mondott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is. A díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. A kiváló tehetségfejlesztő kategória díjazottjai között van dr. Romos Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének fuvolaművész-tanára.

 (lfze.hu, 2022. IV. 27.)