Ők kapták a 2022. évi zenei ösztöndíjakat

 

(Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj, Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj és Lakatos Ablakos Dezső Jazz Előadó-művészeti Ösztöndíj)

 

Huszonkét fiatal zenész és zenetudós részesült idén ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban. A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat 2022. március 31-án adták át. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek a zene területén tevékenykedő alkotóknak.

 

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és jazz-előadóművészek pályázhattak 30, illetve 35 éves korig. Fischer Annie-ösztöndíjban összesen tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesült, itt hat teljes és három megosztott ösztöndíjat ítélt meg a szakmai kuratórium, míg a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti-ösztöndíjat az idei évben is három tehetséges jazz zenész nyerte el. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat pedig az ifjú zeneszerző és zenetudós pályázók közül összesen heten vehették át. Az ösztöndíjakat ünnepélyes átadó keretében adta át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke is.

A zeneművészeti ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint, hogy ismertségükhöz, közönséggel való közvetlen találkozásukhoz megfelelő mennyiségű és minőségű alkalomhoz juttassák az ösztöndíjasokat.

 

Az ösztöndíjak fedezetét 2022-től a Magyar Kultúráért Alapítvány biztosítja.

 

Az ünnepélyes díjátadón Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte, hogy tekintettel arra, hogy a tehetség minden támogatást megérdemel, ezért az eddigi gyakorlattól eltérően azok a fiatalok is teljes összegű ösztöndíjban részesülnek, akiket a kuratórium megosztott ösztöndíjra javasolt.

 

 

2022. évi díjak

 

 

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj

Magyar Valentin

Temesvári Bence

Kaposi Brúnó

Ortane Vivienn

Seidl Dénes

Tátrai Farkas

Sztranyák Dávid

Balogh Ádám

Eszenyi Zsombor Dániel

Jan Vojtek

Sztathatosz Sebestyén

Devich Gergely

 

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj

Gusztin Rudolf

Horváth Pál

Laskai Anna

Lázár Dániel György

Molnár Viktor

Berki Armand

Varga Dániel

 

 

Lakatos Ablakos Dezső Jazz Előadó-művészeti Ösztöndíj

·       Gyányi Tamás

·       Nagy Emma

·       Sebestyén Patrik

 

VI. Az ösztöndíj folyósításának időtartama: 2022. június 1.– 2023. május 31. VII. Az ösztöndíj összege: bruttó 200.000.- Ft/hó, mely összegnek a személyi jövedelemadóval csökkentett hányada kerül kifizetésre az ösztöndíjas részére.

 

MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.