POLGÁR ÉVA HANGVERSENYE

 

Liszt Ferenc és Bartók Béla zongoraművei

 

(Magyar Kulturális Intézet, New York, 2020)

(A koncertfilm időtartama: 58:41)

 

https://youtu.be/VW20kWQQeCg (58:41)

 

Műsor:

Liszt Ferenc: Az Este-villa szökőkútjai

Liszt Ferenc: Magyar koronázási mise-Benedictus, Offertórium

Liszt Ferenc: 2 Csárdás. 1, Allegro.2, Csárdás obstiné

Liszt Ferenc: XI. magyar rapszódia

Bartók Béla: Este a székelyeknél

Bartók Béla: 3 burleszk

Liszt Ferenc: Paolai Szt. Ferenc a hullámokon jár (2. legenda)

 

Polgár Éva zongorajátékának jellemzői a letisztultság, sokszínűség és a meggyőző erő. Egyaránt hű előadója a klasszikus és kortárs zeneirodalomnak, szakmai munkássága a szóló, concerto, illetve kamararepertoár hiteles megformálásán túl kiterjed a társművészetek összefonódásában való jártasságra. Fellépett az amerikai kontinensen az USA-ban, Mexikóban, valamint Kolumbiában, ahol az első alkalommal megrendezésre kerülő Bogotá International Piano Festivalon mint koncertező művész és pedagógus is szerepet vállalt a helyi zenei élet fellendítésében. Koncertezett továbbá Kínában és Európa legtöbb országában. A magyar zenei értékek külföldön való népszerűsítésének jegyében Liszt-esteket tartott a Magyar Nagykövetségen Washington, D.C.-ben, valamint a berlini, londoni és a New York-i Liszt Intézetekben. Visszatérő vendégművésze az Amerikai Liszt Társaság nemzetközi konferenciáinak, ahol legutóbb Dubrovay László: Hommage ŕ Fellini című zongoradarabjának tartotta amerikai bemutatóját. Munkásságára felfigyelt a londoni BBC World Service rádió, és Liszt Ferenc életére irányuló Forum interjú-sorozatukban Polgár Évát is megszólaltatták.

 

Kamarazenészként megosztotta a színpadot Bogányi Gergely zongoraművésszel Ábrahám Márta, Baráti Kristóf és Szabadi Vilmos hegedűművészekkel, Csordás Klára és Meláth Andrea énekművészekkel, Szepesi Bence klarinétművésszel, valamint a Somogyi vonósnégyessel. Zongoratrió debütálásuk Baráti Kristóffal és Szepesi Bencével a New York-i Carnegie Hallban 2019-ben elsöprő sikert aratott. Legutóbbi zenekari fellépései során a Nemzet Művésze Vásáry Tamás (Duna Palota) valamint Horst Förster (Gewandhaus zu Leipzig) karmesterekkel dolgozott együtt. A Gewandhaus zu Leipzig 2022-ben harmadik alkalommal várja vissza a művésznőt, ezúttal Liszt: Esz-dúr zongoraversenyének előadására. Mint alkotó-előadó számos, az Ektro Records által kiadott kortárs lemezfelvétel, koprodukció fűződik nevéhez, többek között a 2020-ban elkészült Milky Way and Nervous System. Lemezei és közös munkássága Vály Sándor festőművésszel az irodalom, a képzőművészet és a zeneművészet átjárhatóságán alapul, ennek eredményeként audiovizuális alkotásaik bemutatásra kerültek hazánkon kívül Hollandiában, Finnországban, Norvégiában és Olaszországban egyaránt. Első zongora szóló albuma Liszt: Harmonies patriotiques et religieuses címmel a Hunnia Records gondozásában jelent meg 2021-ben.

 

 

Polgár Éva zongorajátékát nemzetközi versenyeken szerzett eredményei is fémjelzik, így például a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyről elhozott Nagydíj. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a helsinki Sibelius Akadémián teljesített mester diplomák után a University of North Texason szerezte meg zeneművészeti doktori fokozatát az Amerikai Egyesült Államokban. Jelenleg a kaliforniai Azusa Pacific University zongora tanszakának professzora. Művészeti és pedagógiai tevékenysége mellett 2017-től a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny társigazgatójaként segíti elő a tehetséggondozást és a magyar zenei kultúra globális népszerűsítését. Szakmai mentorai között szerepel Jandó Jenő, Hamsa Al-Wadi Juris, Rév Lívia, Szabó Orsolya, Vásáry Tamás és Adam Wodnicki. Kreatív előadói és alkotómunkásságáért a University of North Texas Sherman/Barsanti Inspiration-díjjal, az Azusa Pacific University Artist Scholar-díjjal tüntette ki.

 

Művészeti és mentori célkitűzéseinek megvalósításához 2020-ban elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, aminek keretein belül a Los Angeles-i Liszt Verseny magyar díjazottjainak pályaorientációját segíti. Ennek keretében hívta életre a művésznő a Liszt Jótékonysági Gálaestet (www.lisztgala.hu), melyen dr. Áder János köztársasági elnök kösztöntőjét Mohai Gábor műsorvezető tolmácsolta. A koncert felvételét a Pesti Vigadóból az M5 kulturális csatorna közvetítette Meláth Andrea, Mocsári Károly, a Liszt Verseny magyar díjazottjai, és Polgár Éva részvételével 2021. április 14-én.