TALLIÁN TIBORT RENDES TAGGÁ VÁLASZTOTTA AZ MTA KÖZGYŰLÉSE

 

Tallián Tibor

(lfze.hu)

 

Száztíz kutató közül választotta meg az akadémikusok gyűlése új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait 2022. május 3-án.

 

Tallián Tibor Széchenyi- és Erkel Frenc-díjas zenetörténész, a Zenetudományi Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, akit az I-es, Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya rendes tagjává választott a közgyűlés. A zenetörténész 2016 óta volt a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

 

Tallián Tibor 1946-ban született Salzburgban. 1969-ben végzett a Zeneakadémia zenetudományi szakán, Szabolcsi Bence, Bartha Dénes és Kroó György növendékeként. Az MTA Zenetudományi Intézetben 1972 novemberétől tudományos segédmunkatársként, majd munkatársként, 1995-től tudományos főmunkatársként és igazgatóhelyettesként, 1998 és 2011 között pedig igazgatóként dolgozott, 2013 óta tudományos tanácsadó. A Zeneakadémián évtizedek óta tanít, korábban a Zenetudományi Tanszéket is vezette, jelenleg professor emeritus.

 

1988–1990 között Humboldt-ösztöndíjjal az akkori Nyugat-Berlinben a 20. századi totalitárius rendszerek zenei ideológiáját tanulmányozta. A 19. és 20. századi magyar zenetörténet és Bartók életművének, művészetének nemzetközileg is elismert, meghatározó kutatója. Tudományos és kritikusi prózája jellemzően esztétikai élményt adó irodalmi alkotás is, teret adva a szerző habitusának, széles körű műveltségének.

 

(lfze.hu / 2022. május 4.)