TEREMI DÁRIUS NYERTE AZ IDEI LANTOS REZSŐ KARVEZETŐ VERSENYT

 

Teremi Dárius

 

2022. március 19-én 16. alkalommal rendezték meg a Lantos Rezső emlékére meghirdetett Fiatal Karvezetők Versenyét. A megmérettetésen pártatlan zsűri előtt mérték össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

 

A versenyen két év után újra két kórus, az Angelica Leánykar és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus működött közre.

 

Az elődöntőt és a döntőt, valamint a másnap lezajlott karvezető konferencia előadásait a közönség ezúttal is a Zeneakadémia online felületein követhette figyelemmel.

 

A zsűri elnöke Ordasi Péter Liszt Ferenc-díjas karnagy volt. A zsűri tagja volt továbbá Gerenday Ágnes, a Budapesti Ifjúsági Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Gráf Zsuzsanna Artisjus-, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, Érdemes Művész, valamint Kocsis-Holper Zoltán Artisjus- és KÓTA-díjas karnagy, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya és a KÓTA elnöke.

 

A verseny első díját – melyet a Lantos Rezső Alapítvány ajánlott fel – a Zeneakadémia BA II. éves zenekar- és kórusvezető hallgatója, Teremi Dárius nyerte. A további dobogós helyeket és a különdíjakat is egyetemünk diákjainak ítélték oda. A Zeneakadémia Alapítvány által felajánlott második díjat Mészáros Angéla VI. éves kóruskarnagyművész-tanár – zeneelmélet-tanár szakos növendék kapta, aki a KÓTA-különdíját is átvehette, a harmadik díjat (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíját) Márkus István kóruskarnagyművész-tanár – zeneelmélet-tanár szakon végzős hallgató érdemelte ki, két különdíjjal – a Lantos Rezső Alapítvány által felajánlott Közönségdíjjal és a Kardos Pál Alapítvány különdíjával – együtt. Az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány különdíját Szabó Márk BA III. éves zenekar- és kórusvezető, a Kontrapunkt Kiadó különdíját Tóka Melitta VI. éves ének-zeneművésztanár – kóruskarnagyművész-tanár szakos diák nyerte el.

 

A versenyt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány és az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány, a Kardos Pál Alapítvány, a KÓTA és a Kontrapunkt Kiadó. Együttműködő partnerünk volt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

 

(lfze.hu-2022. március 21.)