CSERNOVSZKY MÁRK DOMONKOS NYERTE AZ IDEI NESZLÉNYI ANDOR-DÍJAT

 

A Zeneszerzés Tanszék a pályázó növendékek közül összesen három hallgató alkotását emelte ki.

Az alapítványt létrehozó, Los Angelesben élő Neszlényi Judith zongoraművész-tanár, költő kívánsága szerint a Zeneszerzés Tanszék tanáraiból álló grémium 150 000 forint értékű ösztöndíjban részesíti minden évben azt a zeneszerző hallgatót, aki az adott tanévben a legkiemelkedőbb akusztikus hangszerre/hangszerekre írt zeneművet alkotta. A hallgatók a 2021/2022-es tanév alatt elkészült és bemutatott művekkel pályázhattak.

 

A zsűri tagjai, Barta GergelyBella MátéFekete GyulaKecskés D. Balázs és Tornyai Péter szavazatai alapján az első helyezést – és egyúttal az ösztöndíjat – Csernovszky Márk Domonkos nyerte el Polyaether című művéért, nyolc pályázó közül. Az elismerést a június 25-i tanévzáró ünnepségen dr. Vigh Andrea rektor és Fekete Gyula tanszékvezető, nemzetközi és tudományos rektorhelyettes adta át a győztesnek.

 

https://lfze.hu/data/LFZE.HU/hirek/20220625_tanevzaro_posztos_janos_15_fekvo_fit_825x10000.jpeg

Fekete Gyula, Dr. Vigh Andrea és Csernovszky Márk Domonkos

(Fotó: Zeneakadémia/Posztós János)

 

A grémium második helyre Papp Mátyás Monochrome című szerzeményét, harmadik helyre Oláh Patrik Gergő Taigetos című kompozícióját rangsorolta, ők dicséretben részesültek.

Neszlényi Judith

(amhirlap. com)

 

Neszlényi Judith Kodály Zoltán, Antal István és Faragó György növendéke volt a Zeneakadémián. 1956-ban családjával az Egyesült Államokba emigrált. A Los Angeles-i California State University oktatójaként zongorát tanított 1974 és 1986 között, valamint alapítója volt a Los Angeles-i Liszt Zongora és Énekversenynek. A Zeneakadémiának adományozott díjat fia, Neszlényi Andor emlékére alapította.

(2022. VI. 27., lfze.hu)

 

 

Válogatás a verseny díjazottjainak korábbi műveiből:

 

Csernovszky Márk zongoraestje | PATYOLAT |1| HD (21:28) (2018)

 

Papp Mátyás: Párhuzamos dimenziók (3:21)

SZIA 2018 zeneszerzőverseny, II. korcsoport 1.díj & II. korcsoport közönségdíj Enyedi Gergely, Stefán Petra - klarinét, Simonics Viktória – fagott

 

Oláh Patrik Gergő: Allegro (3:21)

SZIA 2018 zeneszerzőverseny, III. korcsoport 2.díj Oláh Patrik Gergő - hegedű, Friderikusz Péter – cselló