Elhunyt Horváth László

 

klarinétművész-tanár

(1945-2022)

 

Horváth László

(nyugat.hu)

 

 

Horváth László kezdetben hegedülni tanult, majd édesapja irányításával kezdte meg klarinéttanulmányait. A szombathelyi zeneiskola, majd a győri Zeneművészeti Szakközépiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Balassa György osztályába járt, kitüntetéses diplomáját 1969-ben szerezte meg. 1969-70-ben a párizsi Conservatoire ösztöndíjas hallgatója volt Ulysse Delecluse professzornál.

 

Horváth László 1965-ben csatlakozott a Magyar Állami Hangversenyzenekarhoz, melynek 1968-tól első klarinétosa lett – áll a Budapest Music Center által közölt életrajzban.

 

A budapesti Nemzetközi Klarinétversenyen 1970-ben az első hely mellett a zsűri különdíját is elnyerte. 1972-ben Genfben bronzérmet kapott, 1973-ban Münchenben a legjobb öt döntős közé került.

 

Horváth László 1970 óta állandó szereplője a magyar zeneéletnek mint szólista és kamaramuzsikus. Alapító tagja a Filharmónia Fúvósötösnek. Európa szinte minden országában, valamint Ausztráliában és Japánban is szerepelt szólistaként.

 

Több rádiófelvételt készített a Magyar Rádiónál, a BBC-vel, Bécsben, Párizsban és Tokióban. 1983-tól a Körmendi Klárával alakított duóval is gyakran felléptek.

 

Concerto in B flat major for clarinet and orchestra: I. Allegro moderato (7:23)

Johann Stamitz: B-dúr versenymű klarinétra és zenekarra, I. tétel

 

Concerto in E flat major for clarinet and orchestra: I. Allegro molto (8:28)

Carl Stamitz: Esz-dúr versenymű klarinétra és zenekarra, I. tétel

Horváth László (klarinét) és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (művészeti vezető-hangversenymester: Rolla János)

 ℗ 1979 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

Horváth László 1974 óta tanított, öt évig Debrecenben a Zeneművészeti Főiskolán, majd Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában. Számos nyári kurzust tartott, többek között Nyírbátorban, Fertődön és Pradesben.


Kőszegen 1992-ben megalapította a Lajtha László Emléktábort, amely az elfeledett modern zeneszerzők munkásságát állítja a középpontba.

A klarinétművész 1993-ban elnyerte a Ferencsik János-emlékdíjat és a Liszt Ferenc-díjat, 1999-ben a Lajtha László-díjat, majd 2001-ban a Veress Sándor-díjat.

 

A 2022. május 26-án elhunyt Horváth László hamvait 2022. június 17-én a Kőszegi köztemetőben helyezték végső nyugalomra.