ÉLET ÉS ZENE – ÉS CSODÁK

 

 

 

GALLAI Attila: Meditációk V. négy fuvolára/ Meditations V. for four flutes (6:34)

     FÁBIÁN Tímea, ILYÉS Dalma, KLIMÁSZNÉ VARGA Zsófia, KURUNCZI-ILLÉSY Orsolya

@ Erzsébet Királyné Szálloda Bálterem, Gödöllő, 2020. 02. 28.

 

1967. július 27-én találkoztunk Varga Mária Magdolnával. Az első randevúnk így Kassák temetésén történt, ahol a szakszervezeti zenekart kisegítve Mozart Requiemjének első klarinétszólamát játszottam.

 

Az esküvőnkön muzsikus barátaim játszottak többféle zenét.

 

2019. októberben itt Monoron, a katolikus templomban rendezett hangverseny utolsó száma három tétel volt a Szent János passiómból. Az első Jézus imájának első része, a második a VI. tétel a meghalásról, majd a mű vége, a remény megjelenése. Imádott Nejem azon a koncertemen tudott utoljára ott lenni. Azonban ezelőtt néhány héttel meghalt az az Unokatestvére, aki 11 nappal volt fiatalabb Nála. Nagyszerű ember volt, nagyon szerették egymást, nekem pedig nagyon jó barátom volt. A Passió megszólalását Neki ajánlottam. Fél évvel ezelőtt valamiért az élet nehézségeiről kezdtem komponálni. Az április 27-ei koncerten ezek már meg is szólaltak. Drága párom akkor már kezdett nagyon beteg lenni.

 

Drága Marikám a kórházban, két héttel a halála előtt kiáltozva fogadott minket: „megtiltották, hogy zene legyen a temetésen!!! Micsoda dolog”. Aztán meglátva engem megnyugodott. Azt hitte, hogy engem temettek.

 

2022. június 12-én Városmajorban, a templomban az életem párjáért mondott szentmise előtt egy Attila fiam által megkért orgonaművész és általam megkért tenorista elénekelte azt a régi imádságot, aminek megszólaltatását Feleségem húga kérte. A mise után pedig megszólalt a Zizzen című énekem két, általam fölkért művész előadásában. (Mindegyik ingyen, szeretetből játszott.) Ez zongorára készült és ezért keresni kellett oda egy digitális zongorát. Azonban az, amit találtak nem tetszett a művészeknek. Erre fölmentek a kórusra, ahol az orgonaművész kitalálta a regisztrációt – és gyönyörűen megszólalt a mű. És akkor tudtam meg, hogy a zongoraművész már fertőzötten jött, maszkban, állandóan fertőtlenítve mindent, MERT EL AKARTÁK JÁTSZANI NEKÜNK azt a művet, amit már játszottak és nagyon szeretnek.

Mozart Requiem Bernstein 03. Dies irae.mpg (1:43)

 

Balatonlellén pedig megszólalt a Mozart Requiem Dies irae tétele. Majd megszólalt a Passiómból, amatőr videófelvételt csak hangra változtatva Jézus imája és az utolsó tétel, a temetés. Az a Pap pedig, aki a szertartást végezte beleszeretett és a kórusát rá akarja venni, hogy énekeljenek műveimet.

 

Gallai Attila szerzői estje Monoron, a Római Katolikus Nagytemplomban. 2019. október 15 - 3.rész (20:05)

Három részlet a Szent János evangéliumából készült passióból. Jézus - Balás Péter, Evangélista - Rácz Illés. Közreműködik a Weiner Leo Katolikus Zeneművészeti Szakközép Iskola Főnix Kamarakórusa. Művészeti vezető: Győrfi Katalin és a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Antal Mátyás

 

Emellett családi baráti és egyéb csodák is történtek a nagy fájdalmam mellett. Segített nekünk???? Milyen furcsa, iszonyú ellentmondásokból áll az életem! Nagy mélység és egyre nagyobb magasság párhuzamosan, együttesen.

 

Gallai Attila