Magyarok a harangzenészek AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI világtalálkozóN

 

 

Először képviseltette magát Magyarország a harangzenészek világtalálkozóján a műfaj hazájában, Amerikában. Az ország első és egyetlen független harangzenekara, a Szironta Együttes is részt vett a 20. Nemzetközi Kéziharang Szimpóziumon (International Handbell Symposium) az Amerikai Egyesült Államokban.

 

A Szironta Együttes

 

A Nemzetközi Kéziharang Szövetség (International Handbell Committee) 1988 óta kétévente rendezi meg a szimpóziumot a nyolc tagszövetség közreműködésével mindig más-más országban. A szövetség az amerikai, brit, kanadai, ausztrál, japán, hong-kong-i, szingapúri, és dél-koreai harangszövetség közreműködésével kétévente ezekbe az országokba hívja a világ minden tájáról a harangzenészeket a kapcsolatépítés, közös tapasztalatszerés és a harangzenészek közösségének erősítése, a műfaj népszerűsítése érdekében. Idén az Egyesült Államok, a Tennessee állambeli Nashville ad otthont a szimpóziumnak, ahol a világ minden tájáról, Brazíliától Japánig, Ausztráliától Nagy-Britanniáig képviseltetik magukat a különböző formációk. Az idei lesz az első év, amikor Magyarország is csatlakozik. A koncerteken elsősorban magyar vonatkozású klasszikus művek csendülnek majd fel harangjaikon.

 

A előadásaiból a következő YouTube-videókat ajánljuk olvasóink figyelmébe:

 

 

Kacsóh Pongrác - János vitéz (részletek) (3:28)

Kacsóh Pongrác János vitéz daljátékának legismertebb dallamai, Jancsi belépője és a Furulya nóta különleges feldolgozásban, amerikai kéziharangokon, handbelleken

Felvétel: Kozármisleny TV

 

Mihalik Kálmán - Székely Himnusz (2:19)

Mihalik Kálmán szerzeménye, a Székely Himnusz különleges feldolgozásban, amerikai kéziharangokon, handbelleken

 

Dmitrij Sosztakovics - II. Jazz szvit (II. keringő) (3:02)

Dimitrij Sosztakovics II. keringőjének (II. jazz szvit) különleges feldolgozása, amerikai kéziharangokon, handbelleken

 

Susan T. Nelson - Elysium (2:25)

Susan T- Nelson, kortárs amerikai zeneszerző különleges, handchime-okra írt zeneműve