Vangelisre emlékezve

(1943-2022)

 

VANGELIS Greatest Hits 2021 - Vangelis'in En İyi Şarkıları - Vangelis'in En İyi Şarkıları (2:04:11)

VANGELIS Greatest Hits 2021 - Vangelis'in En İyi Şarkıları - Vangelis'in En İyi Şarkıları

 

Nem tudom, és talán nem is akarom tudni, miként halt meg Vangelis. Elég, ha azt tudom, hogy meghalt. Kortársam volt, nálam kilenc és fél hónappal idősebb. Átjár a gyász fájdalma, amiként a zenéje is mindig, tetőtől talpig. Több dallamot már nem szerez. Amit leírt, vagy rögzített, ennyivel kell megelégednünk. Ennyiből kell megértenünk, szeretnünk. Minden más törekvés értelmetlen, lehetetlen.

 

A 80-as évek elején hallottam először róla. Pontosabban szólva csak a zenéjét hallottam: egy minden eddigitől eltérő elektronikus hangzást, váltakozó ütemű dobhangokkal, ami itt-ott emlékeztetett ugyan a szimfonikus összhangokra, de mégis egészen más volt. Nem tudtam, és talán még ma sem tudom sehová sem elhelyezni az általa is kedvelt hangszer, a szintetizátor szólamait, hiszen egészen új zene született. Eleinte csak egy-két felvétele jutott el a rádión keresztül hozzám, ezekre is vadászni kellett, de minden esetben csalhatatlanul dallamos és ritmusos zenének bizonyult mindegyik. Nem tudom, mert nem emlékszem, melyik volt a legelső dallam, amit tőle hallottam. Lehetett a L'Apocalypse Des Animaux, vagy a La Féte Sauvage, esetleg az Opera Sauvage. Az Antarctica, vagy a Soil Festivities valamely részlete is lehetett, mert ezek mind ismeretterjesztő filmek zenéi voltak, nagynéha a TV is játszotta őket. Biztos, hogy a korán hallottak között volt a Spiral, a Heaven and Hell, az Albedo, a To the Unknown Man, a China és a Blade Runner, egy fantasztikus film zenéjének valamelyik motívuma. Viszonylag rövid időn belül megszereztem a lemezekről készített, többnyire rossz minőségű hangfelvételeket. Vangelis az egész világon népszerű lett! Bár a sokszor átmásolt felvételek már zavarónak bizonyultak, mégis lelkesedtem ezekért a hangzásokért. A magyar lemezkiadók bizonyára nehezen (drágán) jutottak a kiadás jogához, ezért kényszerültünk másolatok készítésére, fütyülve a szerzői jogokra, és mindenféle megkötöttségre. Végre a moziban is találkozhattam Vangelisszel, a Tűzszekerekben, vagy az 1492-ben. Mégis a legnagyobb hatást azok a zenék érték el, amelyek valamilyen tematikához igazodtak, mint például a Voices, az Oceanic, az El Greco, a Mythodea, az Alexander, a Rosetta, Juno to Jupiter.

 

Vangelis - El Greco (The Album HD) 1998 (1:12:53)

 

Vangelis - Chariots Of Fire (3:35)

 

 

Vangelis 1492 (4:4

 

Szerzőnk erősen vonzódott a mitológiához és a történelmi eseményekhez, de a jelen és jövő várható eseményei is megihlették. Dalszerzőként is megállta a helyét, bizonyíték rá az Irene Papas-szal való együttműködése az Odes c. album elkészítésében, így a feledhetetlen Menousis-ban. Ez utóbbi egy ballada, ami szerelemről, féltékenységről, gyilkosságról és megbánásról szól. Ugyancsak sikeresnek mondható az angol Jon Andersonnal való alkotói kapcsolata is, ami többek között a Short Stories, vagy a The Friends of Mr. Cairo című lemezen jelent meg.

Santorini - Vangelis - Irene Papas "Menousis" (6:39)

 

Jó ideje divattá változott: sokan próbálkoztak hangzatait lemásolni, utánozni, „discósítan”, de ezek az igényesebbeknél nem érhettek el sikereket, csak az eredeti felvételek. Vangelis amennyire csak lehetett, elzárkózott a külvilágtól. Ez biztosította számára a nyugalmat, és azt az élményforrást, ami elengedhetetlen minden alkotóművész számára. Egy ismeretlen rajongója ezt írta róla:

 

„Zenerajongói magángyűjteményemből mostantól a webkapcsolat is segít abban, hogy ilyesfajta zenei ékszereket tegyünk le azok asztalára, akik Vangelis-rajongóvá válnak, vagyis amikor valakinek a jövő látnoki zenéje jár a fejében. Nem számít, hány év múlva, akár a legértékesebb bormárka esetében. Ez a zene a jövőé. Csak az Isten tudja, hogy az emberek hogyan boldogulnak a jövőben… reményekkel, elképzelésekkel, ambíciókkal, projektekkel és folyamatban lévő munkával, mindig a fejlődés reményében.”

 

Jelen vagy jövő zenéje lenne? Majd az idő eldönti. Mindenesetre gyertyát gyújtok Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu, vagy ahogy a világ ismeri: Vangelis feledhetetlen emlékére.

 

 

VANGELIS FILMZENE KONCERT 2018 - BP ARÉNA Hungary - részletek. VANGELIS emlékére (7:56)

 

Vangelis - Best of (1973 - 2021) in chronological order (86 felvétel)

 

Conquest of Paradise album – Vangelis (12 felvétel)

 

Vangelis - Top 10 movie soundtracks (6:32)