Budavár díszpolgára lett Tardy László, a Mátyás-templom legendás karnagya

 

https://www.magyarkurir.hu/img1.php?id=122652&v=0&img=c_tardylaszlo.jpg

 

BUDAVÁR DÍSZPOLGÁRA:TARDY LÁSZLÓ - A MÁTYÁS-TEMPLOM KÁNTOR-KARNAGYA (9:05)

 

Díszpolgári címmel ismerte el Budavár Önkormányzata 2022. május 27-én a Liszt Ferenc-díjas Tardy László, a Budavári Nagyboldogasszony- Mátyás-templom) egykori kántor-karnagya több mint félévszázados munkáját, amellyel alázatosan és kiemelkedően magas színvonalon szolgálta az egyházzenei életet, a kerület lakóit, egyházközösségét, és hazánk turisták körében is egyik legnépszerűbb templomát.

 

Tardy László kántor-karnagy az egyházi zene és a szorosan vett liturgikus zene sokoldalúan felkészült, széles repertoárral rendelkező, ihletett közvetítője. Művészi teljesítményét az egyházzenei alkotások világában előadásainak zenei kvalitásain túl a műveknek hitből táplálkozó, a liturgikus cselekményhez és térhez méltó interpretációja is kivételessé teszi a maga műfajában.

 

A Mátyás-templom egykori kántor-karnagya 2021 nyarán töltötte be 80. életévét; egy évvel korábban a karmesteri pálcát is átadta utódjának, Hegyi Barnabásnak a kóristái, zenésztársai, egyházközössége és az egyházzenészek számára is legendás mester. Az I. kerület most díszpolgári cím adományozásával ismerte el több mint fél évszázadot átívelő egyedülálló munkásságát.

 

Találkozások - Tardy László karnagy-kántor - 2016-04-13 (53:04)
Bonum TV / EWTN Katolikus Világhálózat

Programigazgató-beszélgetőtárs: P. Tamási József

54 éven át vezette a Mátyás-templom ének- és zenekarát: nem túlzás tehát azt mondani, hogy az élete nagy részében a kerületi embereket és az ide látogatókat szolgálta.

 

(KULTÚRA – 2022. május 27.)